Domov > Recepti Knedli

Izdelava Idrijski Žlikrofi -Žlinkrofi

Žlikrofi

Marko Žagar
Takšne žlikrofe pripravljamo tudi na kulinaričnih delavnicah in kuharskih tečajih v Klubu gurmanov Skaručna. Vabljeni da se nam pridružite.
Čas priprave 1 hr
Skupni čas 1 hr
Vrsta jedi Jedi iz šporheta
Vrsta kuhinje Slovenska
Porcije 4 osebe

Sestavine
  

  • Moka
  • Sol
  • Olje
  • Jajca

Sestavine za nadev:

  • Čebula
  • Mleto meso
  • Mleto meso
  • Poper
  • Česen
  • Sveži peteršilj
  • Olivno olje

NAVODILA
 

  • Moko presejem, dodam sol. vodo in malce olja. Gnetem do gladkega.
  • Pokrijem z pvc folijo in pustim počivati vsaj 30 minut.
  • Nato ga razvaljam na približno mm debeline.
  • Testo razrežem na kvadrate velikosti 4x4 cm.
  • Posamezne kvadratke nadevam z nadevom (na čebuli prepraženim mletim mesom, začinjenim s sesekljanim česnom, soljo, mletim poprom, majaronom in malce belega vina).
  • Testo prepognem, da dobim nadevane trikotnike ter jih stisnem na stikih, da se sprimejo in na sredini z prstom naredim vdolbino.
  • V rahlo osoljeni vreli vodi jih kuham približno10 minut ali manj.
  • Odcedim in jih na hitro opražim na olivnem olju (pol minute).
  • Žlikrofe lahko ponudim kot samostojno jed jih po želji dodam k raznoraznim omakam, zabelim z ocvirki, skratka, možnosti so neomejene. Kuhani so takrat, ko v vreli vodi vsi do zadnjega splavajo na površje.

Pripombe

Idrijski žlikrofi z bákalco
To so manjši cmoki, ki se kuhajo v vodi. Narejeni so iz mehkejšega testa kot tisto za testenine. Nadevani so s krompirjem, čebulo, maščobo in začimbami . To je značilna jed, ki je z rudarskim življem prišla v Idrijo v začetku 20. stoletja. Odlično je, če se žlikrofe zabeli z omako »bakalco« iz koštrunovega ali pa zajčjega mesa.