Priprava

Kuhanje

Serviranja

Recipe Image

Sestavine

Opombe

Žlikrofi so tradicionalna jed iz območja Idrijskega in Cerkljanskega, ki izvira iz 19. stoletja. Gre za vrsto testenin, napolnjenih z zelenjavo ali mesom, podobnih italijanskim raviolom ali slovenskim Idrijskim žlikrofom. Testenina je izdelana iz mešanice moke in krompirja, nadev pa lahko vključuje različne sestavine, kot so skuta, zelje, krompir ali meso. Žlikrofe lahko postrežemo kot glavno jed ali kot prilogo k mesu ali zelenjavi. Žlikrofi so postali priljubljena kulinarična specialiteta v Sloveniji in tako pogosto na jedilniku restavracij in gostilni.
V Savinjski dolini in na Koroškem jim pravijo Žlinkrofi
Idrijski žlikrofi z bákalco
To so manjši cmoki, ki se kuhajo v vodi. Narejeni so iz mehkejšega testa kot tisto za testenine. Nadevani so s krompirjem, čebulo, maščobo in začimbami. To je značilna jed, ki je z rudarskim življem prišla v Idrijo v začetku 20. stoletja. Odlično je, če se žlikrofe zabeli z omako »bakalco« iz koštrunovega ali pa zajčjega mesa.

Vrsta Jedi

    Navodila

    *Za boljši ogled, kliknite na sliko.

    Instruction Image
    Mobile Menu