fbpx

Žlikrofi ali žlinkrofi

Idrijski žlikrofi, žlinkrofi so odlična jed, ki jo skupaj pripravljamo na kulinaričnih delavnicah, kuharskih tečajih ali kulinaričnih teambuildingih v Klub Gurmanov Skaručna
To so manjši cmoki, ki se kuhajo v vodi. Narejeni so iz mehkejšega testa kot tisto za testenine. Nadevani so s krompirjem, čebulo, maščobo in začimbami.
Servings 4 osebe

Sestavine
  

  • Moka
  • Sol
  • Olje
  • Jajca

Sestavine za nadev:

  • Čebula
  • Slanina
  • Krompir
  • Poper
  • Česen
  • Sveži peteršilj
  • Olivno olje

Navodila
 

  • Moko presejem, dodam sol. vodo in malce olja. Gnetem do gladkega.
  • Pokrijem z pvc folijo in pustim počivati vsaj 30 minut.
  • Nato ga razvaljam na približno mm debeline.
  • Testo razrežem na trakove velikosti 50x5 cm.
    Idrijski žlikrofi, žlinkrofi so odlična jed, ki jo skupaj pripravljamo na kulinaričnih delavnicah, kuharskih tečajih ali kulinaričnih teambuildingih v Klub Gurmanov Skaručna
  • Na trakove položim nadevom v obliki kroglice (na čebuli prepraženim mletim mesom, začinjenim s sesekljanim česnom, soljo, mletim poprom, majaronom in malce belega vina).
    Idrijski žlikrofi, žlinkrofi so odlična jed, ki jo skupaj pripravljamo na kulinaričnih delavnicah, kuharskih tečajih ali kulinaričnih teambuildingih v Klub Gurmanov Skaručna
  • Testo prepognem čez kroglice
    Idrijski žlikrofi, žlinkrofi so odlična jed, ki jo skupaj pripravljamo na kulinaričnih delavnicah, kuharskih tečajih ali kulinaričnih teambuildingih v Klub Gurmanov Skaručna
  • ter jih z dlanjo stisnem na stikih,
    Idrijski žlikrofi, žlinkrofi so odlična jed, ki jo skupaj pripravljamo na kulinaričnih delavnicah, kuharskih tečajih ali kulinaričnih teambuildingih v Klub Gurmanov Skaručna
  • Razrežem
    Idrijski žlikrofi, žlinkrofi so odlična jed, ki jo skupaj pripravljamo na kulinaričnih delavnicah, kuharskih tečajih ali kulinaričnih teambuildingih v Klub Gurmanov Skaručna
  • Na koncih stisnem, oblikujem
    Idrijski žlikrofi, žlinkrofi so odlična jed, ki jo skupaj pripravljamo na kulinaričnih delavnicah, kuharskih tečajih ali kulinaričnih teambuildingih v Klub Gurmanov Skaručna
  • in na sredini s prstom pritisnem, da naredim vdolbinico
    Idrijski žlikrofi, žlinkrofi so odlična jed, ki jo skupaj pripravljamo na kulinaričnih delavnicah, kuharskih tečajih ali kulinaričnih teambuildingih v Klub Gurmanov Skaručna
  • V rahlo osoljeni vreli vodi jih kuham približno10 minut ali manj.
  • Odcedim in jih na hitro opražim na olivnem olju (pol minute).
    Idrijski žlikrofi, žlinkrofi so odlična jed, ki jo skupaj pripravljamo na kulinaričnih delavnicah, kuharskih tečajih ali kulinaričnih teambuildingih v Klub Gurmanov Skaručna
  • Žlikrofe lahko ponudim kot samostojno jed jih po želji dodam k raznoraznim omakam, zabelim z ocvirki, skratka, možnosti so neomejene. Kuhani so takrat, ko v vreli vodi vsi do zadnjega splavajo na površje.

Opombe

Žlikrofi so tradicionalna jed iz območja Idrijskega in Cerkljanskega, ki izvira iz 19. stoletja. Gre za vrsto testenin, napolnjenih z zelenjavo ali mesom, podobnih italijanskim raviolom ali slovenskim Idrijskim žlikrofom. Testenina je izdelana iz mešanice moke in krompirja, nadev pa lahko vključuje različne sestavine, kot so skuta, zelje, krompir ali meso. Žlikrofe lahko postrežemo kot glavno jed ali kot prilogo k mesu ali zelenjavi. Žlikrofi so postali priljubljena kulinarična specialiteta v Sloveniji in tako pogosto na jedilniku restavracij in gostilni.
V Savinjski dolini in na Koroškem jim pravijo Žlinkrofi
Idrijski žlikrofi z bákalco
To so manjši cmoki, ki se kuhajo v vodi. Narejeni so iz mehkejšega testa kot tisto za testenine. Nadevani so s krompirjem, čebulo, maščobo in začimbami. To je značilna jed, ki je z rudarskim življem prišla v Idrijo v začetku 20. stoletja. Odlično je, če se žlikrofe zabeli z omako »bakalco« iz koštrunovega ali pa zajčjega mesa.
Čas priprave 1 hour
Total Time 1 hour
Vrsta jedi Jedi iz šporheta, Krompirjeve jedi, Testenine, Tople predjedi
Vrsta kuhinje Slovenska