Moj kuharski slovar

Jasno. Preprosto. Slovensko.

Pojasnjeni kuharski izrazi, ki jih srečate v receptih, kuharskih knjigah ali na delavnicah. Ali v receptu piše “deglažirajte ponev”, pa ne veste točno, kaj to pomeni?

Ste slišali, da je meso treba temperirati, pa ne veste zakaj?
V svetu kulinarike pogosto naletimo na izraze, ki jih kuharji uporabljajo vsak dan – ljubiteljski kuharji pa jih včasih zamenjajo ali ne razumejo popolnoma. Zato je tukaj Moj kuharski slovar – preprosto razložena zbirka kuharskih pojmov, tehnik, sestavin in izrazov, ki jih redno uporabljamo v Klubu gurmanov Skaručna.

 
 

 

 

Marko Žagar na kulinarični delavnici v Klub gurmanov Skaručna
Na hitro opečena tuna v sezamovi srajčki z lanom, Tunin karpačo (carpaccio), vasabi, ingver ki ga pripravljam skupaj z vami na kulinaričnih delavnicah, kuharskih tečajih, ali kulinaričnih teambuildingih (timbildingih) v Klubu Gurmanov Skaručna.
Izvoli! Pečena in prekajena postrv na praznovanju Arkade Cigoj, turistična kmetija Cigoj, Jordan Cigoj, Silva Cigo

Kaj boste našli v kuharskem slovarju?

Vsaka razlaga je kratka, jasna in uporabna – za začetnike in izkušene gurmane.

Primeri vsebin, ki jih boste našli:

Zakaj “moj” kuharski slovar?

Ker izrazi niso prepisani iz učbenikov – temveč razloženi iz prakse chefa Marka Žagarja, ki vsak izraz poveže z realnim primerom iz kuhinje ali delavnice.

To je živi slovar, ki ga dopolnjujemo sproti, zato vabljeni, da ga pogosto obiščete – ali pa celo predlagate svojo besedo za razlago!

Manjka izraz? Predlagajte ga!

Če ste kje naleteli na kuharski izraz, ki ga ne najdete nikjer ali ga želite slišati “po domače” – pišite nam, chef Marko vam ga bo razložil v eni od naslednjih objav!

Pošlji predlog izraza za slovar

Submit a dictionary term suggestion
Nekaj jedi kuhajmo skupaj kulinarični teambuilding v klub gurmanov skarucna