Avtor: Marko Žagar

PUNČ IZ KLUBA GURMANOV SKARUČNA

Punč izvira iz Indije, angleški mornarji pa so bili tisti, ki so v začetku 17. stoletja napitek prinesli na britanska tla. Poznamo topel ali hladen, alkoholen ali brezalkoholen punč, ki se pije ob družabnih dogodkih ali v prazničnih dneh. Punči so lahko različnih okusov (rum, pomarančni, jabolčni, čokoladni in podobno), spodaj pa se nahaja recept za liter punča z okusom ruma.

3 žlice sladkorja prepražimo in stalno mešamo, da dobimo karamel, zalijemo z litrom vode in rahlo kuhamo tik pod vreliščem. Dodamo dve vrečki zelenega (za sadne punče) ali črnega čaja (za rum punč), skorjo cimeta, 3 klinčke, nariban muškatni orešček (po okusu), 2 decilitra ruma (lahko tudi vodko, gin ali sadni liker), za sladilo pa malo medu ali sladkorja in pustimo na toplem. Če delamo sadni punč, lahko za okus dodamo še 100% jabolčni sok ali sok iz svežih pomaranč. Če ne želimo izrazitega okusa po rumu, lahko 1 deciliter nadomestimo z belim, ne preveč suhim vinom, seveda pa ga lahko tudi dolijemo, brez odvzema ruma. Punč nato precedimo in ga postrežemo v visokih kozarcih. Recept je prispeval Marko Žagar iz Kluba gurmanov Skaručna.

Vir: Radio 1

v medijih
Kako smo se v Klubu gurmanov učili mojstrskih prijemov pri kuhanju, Zasebni dogodki, tematski dogodki, Vinske degustacije, prezentacije Slovenskih vinarjev, Kulinarični teambuilding, kuharski tečaj, kulinarične delavnice, rojstni dnevi v klub gurmanov Skaručna

Zelje 4x na teden

Avtor: Marko Žagar Velik ljubitelj dobre hrane in ustanovitelj Kluba gurmanov Skaručna, društva za ohranjanje kulinarične dediščine Slovenije Marko Žagar najbolj uživa, ko lahko ljudem

Več »
Mobile Menu
Pregled zasebnosti

To spletno mesto uporablja piškotke za boljšo uporabniško izkušnjo na naši spletni

Podatki o piškotkih so shranjeni v vašem brskalniku in opravljajo funkcije, kot je prepoznavanje vas, ko se vrnete na našo spletno stran in kot pomoč naši ekipi, da prepozna, kateri deli spletnega mesta so za vas najbolj zanimivi in uporabni.