Domov > Recepti Štruklji – sladki ali slani (čemaževi)

Sirovi štruklji z Čemažem, recept v fotografiji, Klub Gurmanov Skaručna

Štruklji - sladki ali slani (čemaževi)

Čas priprave 45 mins
Skupni čas 45 mins
Vrsta jedi Brezmesne jedi, Tople predjedi
Vrsta kuhinje Slovenska

Sestavine
  

  • Mehka moka
  • Mlačna voda
  • Jajce
  • Olje
  • Sol

Nadev

  • Maslo
  • Čemaž
  • Jajca
  • Mastna, nepasirana skuta
  • Sol
  • Kisla smetana
  • Po potrebi sladkor, rozine, rum, limonina lupinica (če želimo sladke štruklje )

Preliv

  • Maslo in drobtine

NAVODILA
 

  • V moko naredim jamico, dodam mlačno vodo, jajce, olje in sol ter zamesim mehko testo.
  • Testo dobro pregnetem, oblikujem v kroglo, ki jo premažem z oljem in pokrijem z večjo posodo. Počiva naj vsaj 1 uro.
  • Nadev: čemaž narežem na rezance ali nasekljam, dodam skuto, jajca, sol, kislo smetano (po potrebi sladkor, rozine, rum, limonino lupinico - če želim sladke štruklje) in premešam. Testo razvaljam na približno 3 mm debelo, pokapljam s stopljenim maslom in potresem z drobtinami.
  • Na tanko premažem z nadevom, naredim zvitek in ga zavijem v aluminijasto folijo ali moker prtiček.
  • Kuham v vreli, rahlo osoljeni vodi do 30 minut.
  • Štruklje vzamem iz vode in jih pustim počivati.
  • Narežem in jih prelijem z na maslu opraženimi drobtinami. Če so štruklji s sladkim nadevom, jih potresemo tudi s sladkorjem.

Najljubši gurmanski preliv za štruklje je teranova omaka s suhimi slivami, ki jo pripravim takole:

  • Suhe slive skuham v mali količini vode in jih očistim koščic.
  • V kozico nasujem sladkor in ga karameliziram, zalijem z manjšo količino vode, da se malce ohladi in nato še s teranom. Dodam že prej skuhane slive vključno z vodo, ki je ostala po kuhanju ter na hitro prevrem.
  • Začinim z meto, čilijem, muškatnim oreščkom in cimetom.