Šparglji ali beluši. Ali poznate razliko?

Za to zgodnjepomladansko zelenjavo s posebnim okusom, ki je sedaj v polnem razcvetu, je v rabi dvojno poimenovanje, tj. špargelj ali beluš. V čem je razlika? Poganjki te rastline, ki se uporabljajo v prehrani, so lahko beli – beluš ali pa zeleni – špargelj. Beli šparglji, ki jih kot že samo ime pove, imenujemo beluši, so praviloma bolj blagega okusa in manj grenijo. Gojimo jih z zasipanjem s prstjo, poganjki pa so zaradi pomanjkanja svetlobe posledično beli. Divji šparglji so vedno zeleni, domače šparglje pa gojimo brez zasipavanja.

Kakšna pa je razlika med divjimi in domačimi šparglji?

Občutna. Divji šparglji so delikatesna zelenjava, ki pri nas uspeva le na Primorskem, pa vendar so zelo odporni proti nizkim temperaturam. Poganjki so zelo tanki, bistveno tanjši od gojenih. Divji šparglji imajo zelo intenziven in grenak okus ter so močnejši od gojenih. Užitni so vsi deli rastline, tj. korenina, stebelca in semena. Najboljši so sveži, lahko pa uporabljamo tudi zamrznjene, konzervirane ali posušene. Sveže kuhani šparglji so nežnega okusa in zelo zdravi, zaradi česar jih uvrščamo med takoimenovana superživila. Šparglji so naravni diuretik, imajo namreč velik razstrupljevalni učinek na telo, ki ga ta le ta potrebuje po dolgi in naporni zimi.

Jedi iz špargljev

Chef Marko Žagar nam je naštel nekaj jedi, za katere lahko uporabimo šparglje:

·       Šparglji oviti v slanino

·       Šparglji nadevani s slanino

·       Špargljeva juha

·       Špargljeva rižota

·       Špargljeva pita

·       Špargljev zavitek

·       Špargljeva omleta

·       Jajčka s šparglji

novice
Punč, Zasebni dogodki, tematski dogodki, Vinske degustacije, prezentacije Slovenskih vinarjev, Kulinarični teambuilding, kuharski tečaj, kulinarične delavnice, rojstni dnevi v klub gurmanov Skaručna

Recept za punč

Avtor: Marko Žagar PUNČ IZ KLUBA GURMANOV SKARUČNA Punč izvira iz Indije, angleški mornarji pa so bili tisti, ki so v začetku 17. stoletja napitek

Več »
Kako smo se v Klubu gurmanov učili mojstrskih prijemov pri kuhanju, Zasebni dogodki, tematski dogodki, Vinske degustacije, prezentacije Slovenskih vinarjev, Kulinarični teambuilding, kuharski tečaj, kulinarične delavnice, rojstni dnevi v klub gurmanov Skaručna

Zelje 4x na teden

Avtor: Marko Žagar Velik ljubitelj dobre hrane in ustanovitelj Kluba gurmanov Skaručna, društva za ohranjanje kulinarične dediščine Slovenije Marko Žagar najbolj uživa, ko lahko ljudem

Več »
Mobile Menu