Šparglji ali beluši. Ali poznate razliko?
Za to zgodnjepomladansko zelenjavo s posebnim okusom, ki je sedaj v polnem razcvetu, je v rabi dvojno poimenovanje, tj. špargelj ali beluš. V čem je razlika? Poganjki te rastline, ki se uporabljajo v prehrani, so lahko beli – beluš ali pa zeleni – špargelj. Beli šparglji, ki jih kot že samo ime pove, imenujemo beluši, so praviloma bolj blagega okusa in manj grenijo. Gojimo jih z zasipanjem s prstjo, poganjki pa so zaradi pomanjkanja svetlobe posledično beli. Divji šparglji so vedno zeleni, domače šparglje pa gojimo brez zasipavanja.

Kakšna pa je razlika med divjimi in domačimi šparglji?
Občutna. Divji šparglji so delikatesna zelenjava, ki pri nas uspeva le na Primorskem, pa vendar so zelo odporni proti nizkim temperaturam. Poganjki so zelo tanki, bistveno tanjši od gojenih. Divji šparglji imajo zelo intenziven in grenak okus ter so močnejši od gojenih. Užitni so vsi deli rastline, tj. korenina, stebelca in semena. Najboljši so sveži, lahko pa uporabljamo tudi zamrznjene, konzervirane ali posušene. Sveže kuhani šparglji so nežnega okusa in zelo zdravi, zaradi česar jih uvrščamo med takoimenovana superživila. Šparglji so naravni diuretik, imajo namreč velik razstrupljevalni učinek na telo, ki ga ta le ta potrebuje po dolgi in naporni zimi.
Jedi iz špargljev
Chef Marko Žagar nam je naštel nekaj jedi, za katere lahko uporabimo šparglje:
· Šparglji oviti v slanino
· Šparglji nadevani s slanino
· Špargljeva juha
· Špargljeva rižota
· Špargljeva pita
· Špargljev zavitek
· Špargljeva omleta