fbpx

Jajca s Šparglji

Frtalja, fritaja, jajca s šparglji, recept, Zasebni dogodki, tematski dogodki, Vinske degustacije, prezentacije Slovenskih vinarjev, Kulinarični teambuilding, kuharski tečaj, kulinarične delavnice, rojstni dnevi v klub gurmanov Skaručna
Frtalja je narejena iz stepenih jajc, moke in različnih zelišč ter dodatkov. Lahko je soljena ali sladkana, odvisno od ostalih sestavin

Pripomočki

  • nož
  • deska za rezanje
  • nizka kozica - ponev
  • kuhalnica

Sestavine
  

  • 1 kos čebula
  • 1 strok česen
  • 1 šopek šparglji
  • 1 ščepec soli
  • ščepec poper
  • 1 žlica olje olivno extra deviško
  • 3 kos jajca

Navodila
 

  • Šparglje na hitro operem in jih nalomim na cca 3 do 5 cm od vrha proti dnu kolikor gre. Vršičke in najmehkejše dele prišparam za na koncu. Ker so tako zelo mehki jih bom dodal na koncu z jajci
    Špargljeva juha, Frtalja, fritaja, jajca s šparglji, recept, Zasebni dogodki, tematski dogodki, Vinske degustacije, prezentacije Slovenskih vinarjev, Kulinarični teambuilding, kuharski tečaj, kulinarične delavnice, rojstni dnevi v klub gurmanov Skaručna
  • Olesenele dele zavržem ali pa jih uporabim za jušno osnovo
    Frtalja, fritaja, jajca s šparglji, recept, Zasebni dogodki, tematski dogodki, Vinske degustacije, prezentacije Slovenskih vinarjev, Kulinarični teambuilding, kuharski tečaj, kulinarične delavnice, rojstni dnevi v klub gurmanov Skaručna
  • Šparglji, Frtalja, fritaja, jajca s šparglji, recept, Zasebni dogodki, tematski dogodki, Vinske degustacije, prezentacije Slovenskih vinarjev, Kulinarični teambuilding, kuharski tečaj, kulinarične delavnice, rojstni dnevi v klub gurmanov Skaručna
  • V nizki kozici na olivnem olju na hitro prepražim prvo spodnje dele, nato višje, itd
    Frtalja, fritaja, jajca s šparglji, recept, Zasebni dogodki, tematski dogodki, Vinske degustacije, prezentacije Slovenskih vinarjev, Kulinarični teambuilding, kuharski tečaj, kulinarične delavnice, rojstni dnevi v klub gurmanov Skaručna
  • Popram
    Frtalja, fritaja, jajca s šparglji, recept, Zasebni dogodki, tematski dogodki, Vinske degustacije, prezentacije Slovenskih vinarjev, Kulinarični teambuilding, kuharski tečaj, kulinarične delavnice, rojstni dnevi v klub gurmanov Skaručna
  • Jajca ubijem v skledo
    Frtalja, fritaja, jajca s šparglji, recept, Zasebni dogodki, tematski dogodki, Vinske degustacije, prezentacije Slovenskih vinarjev, Kulinarični teambuilding, kuharski tečaj, kulinarične delavnice, rojstni dnevi v klub gurmanov Skaručna
  • Jajca dodam špargljem in hkrati dodam še vršičke špargljev, ki sem jih prišparal prej
    Frtalja, fritaja, jajca s šparglji, recept, Zasebni dogodki, tematski dogodki, Vinske degustacije, prezentacije Slovenskih vinarjev, Kulinarični teambuilding, kuharski tečaj, kulinarične delavnice, rojstni dnevi v klub gurmanov Skaručna
  • Premešam
  • Solim
  • Postrežem in začinim z svežim peteršiljem
    Frtalja, fritaja, jajca s šparglji, recept, Zasebni dogodki, tematski dogodki, Vinske degustacije, prezentacije Slovenskih vinarjev, Kulinarični teambuilding, kuharski tečaj, kulinarične delavnice, rojstni dnevi v klub gurmanov Skaručna

Opombe

Jed lahko pripravite tudi na maslu, svinjski masti ali kaki drugi maščobi
Frtalja je slovenska narodna jed, ki izvira iz Furlanije, in je v primorski kuhinji znana pod tem imenom. čeprav je drugod po Sloveniji bolj znana pod imenom omleta, palačinka ali šmorn, se frtalja bistveno razlikuje od vseh treh. Omlete ali palačinke tako namreč tanke in namazane, šmorn pa se predstavi kot zdrobljen aglomerat, a pri obeh masah navadno ne vsebuje zelišč; frtalja pa ima končno obliko torte, ki je visoka tudi preko 3 cm, v testu pa je vmešana zelišča, zelenjava ali suho meso, kot je narezana klobasa ali pršut.
Frtalja se naredi iz stepenih jajc, moke in različnih zelišč ter dodatkov. Lahko je soljena ali sladkana, odvisno od ostalih sestavin. Pri frtaljah je pomembno, da prevladujejo zelišča, medtem ko moka in jajca služijo le kot vezivo. Sveža zelišča so ključnega pomena za dober okus. Ko z mešanico sestavine frtaljo spečemo v visoki ponvi, v kateri smo predhodno razgreli maščobo, po navadi mast ali olje. Med peko je pomembno obračanje frtalje, da dobi značilen zlatorumen videz. Dobra frtalja mora biti debela vsaj en centimeter.
V nekaterih krajih, kot sta Volčji Grad in Temnica, je bila frtalja nekoč obvezna jed ob praznovanju 1. maja. To izvira iz vraže, da prva frtalja odganja modrase. Prva frtalja je bila običajno narejena s koromačem.
Danes se frtalje pogosto pojavljajo v lakih gostinskih ponudbah, saj so tako hitro pripravljene, sočne, okusne in raznolike. Postrežejo se lahko ob vseh priložnostih, kot prej poleg narezka ali kot samostojna glavna jed z omako ali kot prikuha ob pečenkah. Najpogosteje pa je priročna izbira kot izdatna malica ali kot popotnica na daljših izletih in pohodih.
Čas priprave 10 minutes
Čas kuhanja 20 minutes
Vrsta jedi jajčne jedi, Zelenjavne jedi
Vrsta kuhinje Slovenska