Priprava

Kuhanje

Serviranja

Recipe Image

Sestavine

Opombe

Jed lahko pripravite tudi na maslu, svinjski masti ali kaki drugi maščobi
Frtalja je slovenska narodna jed, ki izvira iz Furlanije, in je v primorski kuhinji znana pod tem imenom. čeprav je drugod po Sloveniji bolj znana pod imenom omleta, palačinka ali šmorn, se frtalja bistveno razlikuje od vseh treh. Omlete ali palačinke tako namreč tanke in namazane, šmorn pa se predstavi kot zdrobljen aglomerat, a pri obeh masah navadno ne vsebuje zelišč; frtalja pa ima končno obliko torte, ki je visoka tudi preko 3 cm, v testu pa je vmešana zelišča, zelenjava ali suho meso, kot je narezana klobasa ali pršut.
Frtalja se naredi iz stepenih jajc, moke in različnih zelišč ter dodatkov. Lahko je soljena ali sladkana, odvisno od ostalih sestavin. Pri frtaljah je pomembno, da prevladujejo zelišča, medtem ko moka in jajca služijo le kot vezivo. Sveža zelišča so ključnega pomena za dober okus. Ko z mešanico sestavine frtaljo spečemo v visoki ponvi, v kateri smo predhodno razgreli maščobo, po navadi mast ali olje. Med peko je pomembno obračanje frtalje, da dobi značilen zlatorumen videz. Dobra frtalja mora biti debela vsaj en centimeter.
V nekaterih krajih, kot sta Volčji Grad in Temnica, je bila frtalja nekoč obvezna jed ob praznovanju 1. maja. To izvira iz vraže, da prva frtalja odganja modrase. Prva frtalja je bila običajno narejena s koromačem.
Danes se frtalje pogosto pojavljajo v lakih gostinskih ponudbah, saj so tako hitro pripravljene, sočne, okusne in raznolike. Postrežejo se lahko ob vseh priložnostih, kot prej poleg narezka ali kot samostojna glavna jed z omako ali kot prikuha ob pečenkah. Najpogosteje pa je priročna izbira kot izdatna malica ali kot popotnica na daljših izletih in pohodih.

Vrsta Jedi

    Navodila

    *Za boljši ogled, kliknite na sliko.

    Instruction Image
    Mobile Menu