Domov > Recepti Nadevani kruhovi žepki ali polnjeni buhteljni

Nadevani Kruhovi Žepki

Nadevani kruhovi žepki ali polnjeni buhteljni

Odličen recept za nadevano kruhovo pecivo, nadevane kruhove žepke ali polnjene buhteljne, ki jih tudi skupaj pripravljamo na kulinaričnih delavnicah, kuharskih tečajih in kulinaričnih team buildingih v Klubu gurmanov Skaručna.
Čas priprave 2 hrs
Čas kuhanja 45 mins
Vrsta jedi kruh in pecivo
Vrsta kuhinje Slovenska
Porcije 10 oseb

pripomočki

  • površina za mesenje testa
  • deska za rezanje šunke in sira
  • nož
  • ribežen
  • pekač

Sestavine
  

  • 1 kg moka
  • 0.5 l vode
  • 1 kocka kvasa
  • 1 ščep (velik) soli
  • mast ali olje
  • šunka
  • sir
  • 2 žlici sezam, mak, lan (oziroma po okusu)
  • 1 ščep sladkor

NAVODILA
 

  • Moko presejem na površino, kjer bom gnetel.
  • Z roko naredim obliko vulkana.
  • V vulkan nadrobim kvas.
  • Na kvas dam ščepec sladkorja, da nahranim kvasovke.
  • Zalijem s toplo vodo (roko pomočim v vodo - če se ne opečem, voda ni prevroča). Za boljši kruh lahko dodamo tudi malo mleka - namesto ustrezne količine vode.
  • Pustim, da kvasovke začnejo delat.
  • Dodam lahko tudi žlico masti ali olivnega olja.
  • Prste pomočim v vodo s kvasom in vulkan z notranje strani pobiramo in vmešavam z vodo (raje imam bolj mokro testo, ker lažje dodam moko kot vodo).
  • Gnetem testo do gladkega.
  • Po dnu in po vrhu rahlo pomokam, pokrijem s krpo in pustim počivat da vzhaja.
  • Ko je vzhajal vsaj za 2x, ga še enkrat pregnetem (takrat tudi izgubi okus po kvasu).
  • To testo razrežem na 10 delov in naredimo male hlebčke.
  • Vsak hlebček stisnem na prst debelo.
  • Nanj položim šunko
  • ali sir.
  • Stisnem žepek in ga položim na namaščen pekač.
  • Z žvrkljanim jajcem namažem po vrhu za lepšo barvo.
  • Pekač z žepki dam v ogreto pečico ogreto na 200 stopinj in pečem približno pol ure.