fbpx

Kulinarična delavnica: Koline v klubu gurmanov Skaručna

Čakajo nas koline na kulinarični delavnici. Pod vodstvom chefa Marka Žagarja se bomo naučili delati svinjski želodec, pečenice, pražena jetrca, domače klobase in še mnogo več. 

Dodaj v Google Koledar

 

70,00 

11 na zalogi

Opis

Cena: 70€ 

 

Kdaj: sobota, 3.februar 2024, 10:00 zjutraj

 

Kje: KLUB GURMANOV SKARUČNA

 

Zahtevnost: 3/5

Vabim ljubitelje kulinarike, da se mi pridružite na res posebnem celodnevnem dogodku.

Dan bo poln učenja, smeha in seveda odlične hrane in pijače. Pod mojim strokovnim vodstvom se boste lahko preizkusili v izdelavi pristnih savinjskih želodcev, vrhunskih klobas in pečenic ter ostalih jedi, ki lepo zaokrožijo okuse zgoraj naštetega. Spoznali boste celoten postopek tradicionalne priprave in skrivnosti, ki so se prenašale iz generacije v generacijo ter seveda vse skupaj tudi okušali.

 

Pričnemo že ob 10h dopoldne, ko vas bo v Klubu gurmanov že pričakal zajtrk s tradicionalnimi jedmi, ki jih bom pripravil posebej za vas, saj se na prazen želodec ne da ustvarjati. Vmes si bomo za malico privoščili pražena svinjska jetrca, popoldne pa bomo uživali ob pravi kmečki pojedini, ki jo bomo pripravili skupaj. Vse skupaj bodo spremljali zvoki harmonike ob katerih se bomo družili vse do večernih ur.

 

Glavna tema je predstavitev kolin in priprava savinjskih želodcev, domačih klobas in pečenic. Z nami bo posebna gostja: gospa Dragica Mikek iz Bočne v Savinjski dolini, znana iz oddaje “Večerja za 5 na deželi”.

V Klubu gurmanov vam bo pričakala vsa potrebna oprema in sestavine, s seboj prinesite le veliko mero radovednosti in pripravljenost na učenje.

 

Za več informacij in prijavo na delavnico nas kontaktirajte na:

tel.: 051 666 566 ali na mail: info@klubgurmanov.si ali

s klikom na povezavo:  Prijava na dogodek

Vabljeni vsi, ki ste lačni druženja, dobre hrane in novih znanj.

Veselimo se vaše družbe!

Število prijav je omejeno.

 

Kaj vse bo razvajalo vaše brbončice v soboto…..

Zajtrk:

* Domača pečena šunka iz ražnja*

* Meso iz tünke

* Domača zaseka s ptujskim lükom

* Domača žolca z domačim bučnim oljem in ptujskim lükom

Malica:

* Pražena jetrca s polento

Med malico in kosilom:

* degustacija in predstavitev savinjskega želodca, ki velja za geografsko zaščiteno specialiteto iz najboljšega mesa in pogosto prisoten na prazničnih mizah

Kosilo – Kmečka Pojedina:

* Kislo zelje

* Žganci

* Kisla repa

* Krompir v kosih

* Matevž

Vse to pa bo obilno zalito z domačimi ocvirki in svinjsko mastjo

* Kuhane klobase

* Pečenice

* Krvavice

Sladica:

* Domača orehova potica izpod Marjetkinih rok!

VABLJENI!

 

…morda niste vedeli

Koline, oz. furež, oz. koljereja je del slovenske dediščine, je bil včasih tridnevni družinski praznik, ki je zajemal celotno družino, sosede, sorodnike … Odrasli so spravljali meso, otroci so dobili meh, saj žog takrat ni bilo  Dan prej so pripravili vso posodo, ki jo je mesar potreboval. Ženske so napekle potic, piškotov in kruha. Delo je bilo deljeno: moški so opravljali dela mesarja, ženske so kuhale, skrbele, da so mesarji imeli zadosti jedače in pijače, odnašale so meso in čistile.

V soboto zjutraj so se moški dobili na obilnem zajtrku. Ženske so jim pripravile krompirjevo juho, ajdove žgance, kuhano kislo zelje in tudi žganja, da so se pogreli ni manjkalo. Moški so nato odšli v hlev, žival, ki jo je omamili in zabodli v vrat. Kri so ulovili in jo kasneje uporabili v krvavicah. Žival so nato dali na »šroge«, lesen podstavek in žival sistematično razkosali.

Najprej so odstranili kožo. Nekoč so jo prodali, danes jo le zavržejo. Nato so ločili salo, ki so jo dali na stran in obarili. Naslednji dan so iz nje naredili zaseko, ocvirke in mast. Sledila so jetrca, ki so jih ženske s kislim zeljem in krompirjem pripravile za malico. Po malici so očistili parklje, rep in glavo.

Pomemben del kolin je bil tudi čiščenje črevesa oz. »žlemanje«. To je bilo delo za najbolj natančnega in potrpežljivega moškega, kajti če črevo ni bilo ustrezno očiščeno, tudi klobase niso bile dobre, če tudi je bilo meso vrhunsko in začimbe ustrezne. V tej fazi so odstranili že tudi želodec.

Po kosilu so žene narezale meso in ga ustrezno začinile. Moški so nato naredili klobase. Nekoč se je iz prašiča pripravilo čim več stvari, da je bilo poskrbljeno za celo leto, dandanes je fokus le v mesu in klobasah.

Za klobasami so moški naredili krvavice oz. »kašnice« iz ajdove kaše, riža, krvi, vročih ocvirkov in začimb. Zašiljeno krvavico so nato obarili v vreli vodi.

Sledila je večerja – pojedina in tudi zabava. Jedli so pečeno in ocvrto meso, pražen krompir, kostno juho, ni pa manjkal hren, kruh, potica, vino in sladica. Marsikje se je že med samimi kolinami ogromno žganja popilo, da so se moški greli, zato se je večer sprevrgel v veseljačenje s plesom in pesmijo.

 

Način izdelave savinjskega želodca je še vedno tradicionalen. Sveže svinjsko meso s stegna in pleč zmeljejo ter zmesi primešajo še trdo, na kocke narezano slanino. Maso za nadev začinijo in z dobro premešano maso nato napolnijo svinjske želodce in včasih tudi svinjske mehurje, ki jih zašijejo, odcedijo in za nekaj dni stisnejo, da dobijo značilno ploščato obliko. V leseni sušilnici se postopno in povsem naravno sušijo štiri do pet mesecev. A tu se delo še zdaleč ne konča. Želodce je treba dnevno pregledovati, obračati in skrbno nadzirati postopek sušenja.

Dobro osušen Savinjski želodec naj bi bil najboljši narezan na tanke rezine in ponujen kot narezek ali predjed.

Drugi način pa je savinjski želodec narezan na zelo debelo celo tudi na 1cm, ki so ga počasi grizli.

Mnenja

Zaenkrat še ni mnenj.

Bodi prvi ocenjevalec “Kulinarična delavnica: Koline v klubu gurmanov Skaručna”

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Drugi izdelki