fbpx

Buhteljni

Čudovite puhaste buhteljne, kot so jih pripravljale naše babice, v pekarnah in kavarnah skorajda ni več moč dobiti. V zadnjih letih so buhteljne z naših jedilnikov izpodrinili rogljički, navadni in ameriški obliti krofi, bananin kruh, cimetove rolice in druga trendovska peciva.
To sladko kvašeno pecivo najbolj tekne, ko je še toplo, najboljši pa so seveda doma pripravljeni buhteljni. Odlične mehke buhteljne lahko postrežemo za zajtrk, malico ali kot sladico k popoldanski kavici ali čaju.
Takšne buhteljne pripravljamo tudi na kulinaričnih delavnicah v Klubu gurmanov Skaručna. Vabljeni da se nam pridružite!
Čas kuhanja 40 minutes
Skupni čas 40 minutes
Vrsta jedi Sladice
Vrsta kuhinje Slovenska

Sestavine
  

  • Moka
  • Kvas
  • Kvas
  • Kvas
  • Jajca
  • Sol
  • Olje
  • Marmelada
  • Maslo
  • Sladkor v prahu

NAVODILA
 

  • V skledo presejem moko in na sredini z zajemalko napravim jamico. Vanjo nadrobim kvas ter ga potresem z sladkorjem in mlačnim mlekom ter pustim, da kvas vzhaja.
  • V skledi zgnetem v gladko testo. Skledo nato pokrijem s servieto in postavim na toplo, da vzhaja. Njegova velikost se mora povečati za dvakrat ali trikrat.
  • K vzhajanemu testu dodam preostali sladkor, mleko, maslo, jajca in sol. Vse skupaj gnetem tako dolgo, da se testo loči od sklede in se v njem pojavijo mehurčki.
  • Vgneteno testo ponovno pokrijem in pustim vzhajati, da zopet vzhaja (njegova velikost se mora zopet podvojiti).
  • Pekač namažem z maščobo, vzhajano testo pa razvaljam na pomokani deski na prst debelo.
  • Narežem na kvadrate, nanje pa namažem marmelado ter jih prepognem. Testo stisnem z vseh štirih stranic, tako da je marmelada na sredini.
  • Vsak buhtelj pomočim z ene strani v stopljeno maslo, da se med peko ne sprimejo. Nato naj še enkrat vzhajajo.
  • Buhteljne pečem 35-40 minut na 220 stopinjah. Če med peko porjavijo, jih povrhu pokrijem s alu folijo.
  • Pečene obrnem na desko in jih potresem s sladkorjem v prahu.