Polenovko potolčem z valjarjem za testo ali kladivom za meso. Nato jo za vsaj 24 ur namočim v osoljeno hladno vodo. Pomembno je, da vodo zamenjam vsaj dvakrat ali trikrat, da se neprijeten vonj polenovke izgubi.
-
Zmehčano polenovko nato naslednji dan v vodi počasi kuham cca 2 do 3 ure.
Še topli/mlačni polenovki odstranim kosti in kožo, mesu pa dodam malce gorčice, sol, beli ter črni mleti poper. Vse skupaj nato pretolčem in pretlačim z okroglo leseno tlačilko.
V nizki kozici na hitro popražim česen na olivnem olju, da zadiši. Pazim, da ne postane rjav, sicer zagreni. Ko končam, pripravek ohladim in ga dodam polenovki.
Polenovki dodam še malce na drobno nasekljan svežega česna in znova pretlačim z leseno kuhalnico ter postopoma umešavam olivno in navadno olje do primerne gostote za mazanje (z dodajanjem olja povečujem kremavost, vendar se izgublja okus po ribi).
Okus lahko popravim tudi z malce sladke smetane ( za pridobitev večje količine nekateri dodajajo polenovki kuhan krompir, osliča in sladko smetano).
V hladilniku naj počiva vsaj čez noč.
Dekoriram z črnimi olivami ali kaprami shranjenimi v olivnem olju, lahko tudi z navadnimi ter s peteršiljem.