Bakalar - Bakala na belo -ribji namaz je odlična jed, ki jo skupaj z vami pripravljamo na kulinaričnih delavnicah, kuharskih tečajih ali kulinaričnih teambuildingih v Klub Gurmanov Skaručna

Bakalar na belo, ribji namaz

Bakalar na belo je namaz pripravljen iz sušene polenovke, ki ga pripravljamo na kulinaričnih team buildingih v Klubu gurmanov Skaručna pod vodstvom chefa Marka Žagarja.
Čas priprave 1 day
Čas kuhanja 2 hours

Sestavine
  

  • Sušena polenovka
  • Olivno olje (nežno, ekstra deviško - ne grenko ali močno)
  • Sončnično olje
  • Sol
  • Črni in beli mleti poper
  • Česen
  • Gorčica

Oprema

  • valjar za testo
  • kladivo
  • kuhalnica
  • ponev
  • lonec
  • deska za rezanje
  • nož

Metoda
 

  1. Polenovko potolčem z valjarjem za testo ali kladivom za meso. Polenovko namakam v hladni vodi vsaj 24–48 ur in vodo večkrat zamenjam..
    Bakalar, recept, odlična jed, ki jo skupaj z vami pripravljamo na kulinaričnih delavnicah, kuharskih tečajih ali kulinaričnih teambuildingih v Klub Gurmanov Skaručna
  2. Pomembno je, da vodo zamenjam vsaj dvakrat ali trikrat, da se neprijeten vonj polenovke izgubi.
    Namakanje polenovke v vodi za pripravo bakalarja na belo v Klubu gurmanov Skaručna
  3. Nato jo skuham v osoljeni vodi, dokler se meso ne začne ločevati od kosti. Ohladim jo in očistim kože ter kosti. 3 ure.
    Polenovko namakamo v hladni vodi, Bakalar, recept, odlična jed, ki jo skupaj z vami pripravljamo na kulinaričnih delavnicah, kuharskih tečajih ali kulinaričnih teambuildingih v Klub Gurmanov Skaručna
  4. Še topli/mlačni polenovki odstranimkosti in kožo, mesu pa dodam malce gorčice, sol, beli ter črni mleti poper. Vse skupaj nato pretolčem in pretlačim z okroglo leseno tlačilko.
    Kuhana polenovka je osnova za pripravo tradicionalnega bakalarja na belo. V Klubu gurmanov Skaručna jo pripravljamo po starem receptu z oljčnim oljem in česnom.
  5. V nizki kozici na hitro popražim česen na olivnem olju, da zadiši. Pazim, da ne postane rjav, sicer zagreni. Ohladim in ga dodam polenovki.
  6. Polenovki dodam še malce na drobno nasekljan svežega česna in znova pretlačim z leseno kuhalnico ter postopoma umešavam olivno in navadno olje do primerne gostote za mazanje (z dodajanjem olja povečujem kremavost, vendar se izgublja okus po ribi).
  7. Okus lahko popravim tudi z malce sladke smetane ( za pridobitev večje količine nekateri dodajajo polenovki kuhan krompir, osliča in sladko smetano).
  8. V hladilniku naj počiva vsaj čez noč.
  9. Dekoriram z črnimi olivami ali kaprami shranjenimi v olivnem olju, lahko tudi z navadnimi ter s peteršiljem.
    Bakalar - Bakala na belo -ribji namaz je odlična jed, ki jo skupaj z vami pripravljamo na kulinaričnih delavnicah, kuharskih tečajih ali kulinaričnih teambuildingih v Klub Gurmanov Skaručna

Opombe

Bakalar na belo (polenovka) je klasična mediteranska jed, ki jo pripravljamo predvsem v času praznikov. Gre za preprosto, a okusno jed, pri kateri je glavni junak skrbno namočena in kuhana polenovka, ki jo nato združimo z izbranim oljčnim oljem, česnom in krompirjem. Rezultat je kremast, bogat namaz ali priloga, ki je odličen poda k domačemu kruhu.