Sestavine
Oprema
Metoda
- Polenovko potolčem z valjarjem za testo ali kladivom za meso. Polenovko namakam v hladni vodi vsaj 24–48 ur in vodo večkrat zamenjam..

- Pomembno je, da vodo zamenjam vsaj dvakrat ali trikrat, da se neprijeten vonj polenovke izgubi.

- Nato jo skuham v osoljeni vodi, dokler se meso ne začne ločevati od kosti. Ohladim jo in očistim kože ter kosti. 3 ure.

- Še topli/mlačni polenovki odstranimkosti in kožo, mesu pa dodam malce gorčice, sol, beli ter črni mleti poper. Vse skupaj nato pretolčem in pretlačim z okroglo leseno tlačilko.

- V nizki kozici na hitro popražim česen na olivnem olju, da zadiši. Pazim, da ne postane rjav, sicer zagreni. Ohladim in ga dodam polenovki.
- Polenovki dodam še malce na drobno nasekljan svežega česna in znova pretlačim z leseno kuhalnico ter postopoma umešavam olivno in navadno olje do primerne gostote za mazanje (z dodajanjem olja povečujem kremavost, vendar se izgublja okus po ribi).
- Okus lahko popravim tudi z malce sladke smetane ( za pridobitev večje količine nekateri dodajajo polenovki kuhan krompir, osliča in sladko smetano).
- V hladilniku naj počiva vsaj čez noč.
- Dekoriram z črnimi olivami ali kaprami shranjenimi v olivnem olju, lahko tudi z navadnimi ter s peteršiljem.

Opombe
Bakalar na belo (polenovka) je klasična mediteranska jed, ki jo pripravljamo predvsem v času praznikov. Gre za preprosto, a okusno jed, pri kateri je glavni junak skrbno namočena in kuhana polenovka, ki jo nato združimo z izbranim oljčnim oljem, česnom in krompirjem. Rezultat je kremast, bogat namaz ali priloga, ki je odličen poda k domačemu kruhu.
