fbpx

Žrebičkov karpačo z belimi tartufi

Žrebičkov Karpačo s Tartufi je jed, ki jo skupaj z vami pripravljamo na kulinaričnih delavnicah ali teambuildingih v Klub Gurmanov Skaručna
To je recept za izvrsten Žrebičkov karpačo, ki ga v Klubu gurmanov Skaručna pripravljamo tudi skupaj na kulinaričnih delavnicah, na katerih se nam lahko pridružite.

Sestavine
  

 • Sol
 • Poper
 • Poper
 • Žrebičkov hrbet
 • Beli tartufi
 • Tartufovo olje
 • Olivno olje

Navodila
 

 • Žrebičkov hrbet očistim žil in trdih kož, ki se ga držijo.
 • Namažem ga z gorčico in nadrgnem z grobo mletim poprom.
 • Vakumiram ali pa ga zavijem v pvc folijo, da iztisnem zrak, da se med zorenjem ne pokvari.
 • Tako zavitega staram najmanj 3 tedne v hladilniku na temperaturi do 4 stopinje.
 • Pred peko ga nadrgnem in pokapljam z oljem.
 • Pečem na živem ognju približno 2 minuti na vsaki strani.
 • Narežem na tanko in položim na posteljico iz rukole, naribam beli tartuf ter pokapljam z olivnim oljem, v katerem sem imel namočen beli tartuf.
 • Za dekoracijo po želji lahko uporabite črne olive.

Opombe

Nasvet
Ko je hrbet opečen, ga zavijem v pvc folijo in zamrznem. Zamrznjenega je lažje in lepše na rezati na salamoreznici.
Karpačo, ali tudi carpacchio, je priljubljena jed, ki izvira iz italijanske kuhinje. V zadnjih letih je priljubljen tudi po vsem svetu. Gre za narezano surovo meso, ribe ali zelenjavo, ki jo postrežemo z oljem, limono, soljo in poprom.
Karpačo karpačo se običajno pripravlja iz govejega mesa, ki ga narežemo na tanke rezine. Nato ga postrežemo z marinado iz olja, soljo in popra in ter s svežo zelenjavo, kot so paradižniki, kumare in čebula. Po vrhu potresemo s parmezanom ali drugim trdim sirom ter postrežemo kot predjed ali glavno jed.
Karpačo je zelo priljubljen v restavracijah, saj gre za enostavno, okusno jed, ki jo lahko pripravimo vnaprej. Poleg govejega mesa se lahko karpačo pripravi tudi iz drugega mesa, ki je na primer divjačina ali pa rib, kot so losos, tuna ali morski list, brancin.
čeprav je karpačo v osnovi jed iz surovega mesa, je pomembno, da ga pripravimo in pravilno postrežemo, da se prepreči virus za bolezni, ki jih lahko povzročijo bakterije. Zato je ključnega pomena, da uporabljamo sveže meso in ga shranjujemo v hladilniku na primerni temperaturi. Prav tako moramo uporabljati čisto posodo in pripomočke, ki jih pripravljamo.
Karpačo je okusna in razkošna jed, ki ga lahko pripravimo doma ali pa ga naročimo v restavraciji. Njegova preprosta priprava in okusna kombinacija sestavin sta zagotovo razloga, zakaj je postala tako priljubljena po vsem svetu.
Vittore Carpaccio (1465-1526) je bil italijanski renesančni slikar iz Benetka, znan po svojih živopisnih upodobitvah vsakdanjega življenja, portretih, religioznih temah in zgodovinskih dogodkih. Njegova dela so bila pomembna v razvoju benetkega slikarstva v 15. in 16. stoletju. Njegove slike tako bogate z detajli, barvami in čustvi, in tako pomembne umetniške zapuščine tistega obdobja. Carpaccio je delal v obdobju, ko so se benetke znašle v velikem gospodarskem in kulturnem razcvetu, kar se odraža tudi v njegovih delih. Med najbolj znanimi deli Vittore Carpaccia so cikli svetniških slik, ki jih je naslikal za beneške cerkve, kot so Zgodbe svetega Uršule in Zgodbe svetega Jerneja.
Carpaccio story je zgodba o povezovanju in združevanju zgodovine, pestre kulturne dediščine tega prostora in vrhunske gastronomije. Vsi poznamo Carpaccio, izredno priljubljeno italijansko jed iz tanko narezanega surovega mesa, ki jo je v začetku 60-ih let za posebno priložnost prvič pripravil Giuseppe Cipriani, lastnik slovitega Harry's Bara. Mnogi pa ne vedo, da jo je Cipriani poimenoval po znanem beneškem slikanju Vittoreju Carpacciu (1465-1525), saj so ga barve – značilni rdeči in beli manjši – pripravljene jedi spominjale na njegova dela, njegovo umetnost. Vittore Carpaccio je velik del svojega življenja preživel in ustvarjal v Kopru, tu je nastala tudi ena najbolj znanih umetniških slik - oltarna pala Marije z Detetom, ki danes krasi stene koprske stolnice, kot tudi Slavnostni prihod podestata Sebastiana Contarinija v Kopru. Sliki sta v letu 2016 in 2017 obeležili častitljivih 500 let in sta po nekaterih podatkih eni najstarejših slik v naši državi. Njegova zapuščina pa še ni le slike, Carpaccio je bil namreč nedvomno eden od stebrov koprske kulturne dediščine, saj je njegov sin Benedetto pridobil meščanske pravice, družina Carpaccio pa je v Kopru živela kar dobra tri stoletja. Tako se je rodila zamisel o tem projektu – ki prek kulinarike in gastronomije niza zgodbe in odkriva čare naše kulturne dediščine, poimenovali smo ga Carpaccio story - umetnost surovega. Družina Carpaccio pa je v Kopru živela kar dobra tri stoletja. Tako se je rodila zamisel o tem projektu – ki prek kulinarike in gastronomije niza zgodbe in odkriva čare naše kulturne dediščine, poimenovali smo ga Carpaccio story - umetnost surovega. Družina Carpaccio pa je v Kopru živela kar dobra tri stoletja. Tako se je rodila zamisel o tem projektu – ki prek kulinarike in gastronomije niza zgodbe in odkriva čare naše kulturne dediščine, poimenovali smo ga Carpaccio story - umetnost surovega.
Čas priprave 10 minutes
priprava mesa 2 meseca 60 days
Total Time 60 days 10 minutes
Vrsta jedi Hladnje predjedi
Vrsta kuhinje Slovenska