Domov > Recepti Knedli

Vampi

To je recept za izvrstne vampe, ki jih v Klubu gurmanov Skaručna pripravljamo tudi skupaj na kulinaričnih delavnicah, pod vodstvom chefa Marka Žagarja.
Vrsta jedi Jedi iz šporheta, jedi na žlico
Vrsta kuhinje Slovenska

Sestavine
  

  • Čebula
  • Goveji vampi - goveji dvanajsternik
  • Hamburška slanina
  • Česen
  • Suha rdeča paprika
  • Sol
  • Krušne drobtine
  • Moka

NAVODILA
 

  • Goveji dvanajsternik dobro operem in ga blanširam (za lažje kuhanje ga lahko narežem na manjše kose).
  • Kuham v osoljeni vodi z dodatkom lovorja in celega popra.
    Kuhanje celih Vampov
  • Ko je skoraj skuhan ga narežem na tanke rezine - vampe (vode ne zavržem).
  • V nizki kozici prepražim na drobno narezano čebulo, da postekleni.
  • Čebuli dodam na drobno narezano hamburško slanino.
  • Ko se slanina opraži dodam še narezane vampe.
  • Nato dodam še na drobno nasekljan česen, da zadiši, potresem z drobtinami in zalijem z vodo v kateri so se kuhali vampi.
  • Previdno solim saj sem dodal že osoljeno vodo.
  • Začinim s celim črnim poprom in lovorjevim listom ter kuham do mehkega.
  • Za zgostitev po potrebi dodam še krušnih drobtin.
  • Proti koncu na svinjski masti prepražim malce moke in naredim temno prežganje za okus.
  • Dodam česen, da zadiši, suho mleto papriko (pražim le do kakih 10 sekund, da se paprika ne prižge)
  • Zalijem z juho od vampov in z metlico premešam, da se ne naredijo grude.
  • Zlijem nazaj v vampe, dodam še malce belega vina in kuham še vsaj 10 minut.
    Vampi
  • Ko postrežem dekoriram in začinim še z parmezanom.