fbpx

Tržiške bržole

Tržiške Bržole, recept, odlična jed, ki jo skupaj z vami pripravljamo na kulinaričnih delavnicah, kuharskih tečajih ali kulinaričnih teambuildingih v Klub Gurmanov Skaručna
To je recept za okusno enolončnico, ki jo pripravljamo tudi na kulinaričnih team buildingih, na katerih se nam lahko tudi pridružite v klubu gurmanov Skaručna, pod vodstvom chefa Marka Žagarja.

Sestavine
  

  • Čebula
  • Česen
  • Sol
  • Poper
  • Šetraj
  • Lovor
  • Brinove jagode
  • Korenje
  • Krompir
  • Moka
  • Ovčetina

Navodila
 

  • Na maščobi prepražim na drobno nasekljano čebulo.
  • Dodam na srednje velike kose 3 do 5 cm narezano meso, ki sem ga prej pomokal iz vseh strani in vse skupaj pražim na močnem ognju.
  • Ko je meso prepraženo, dodam začimbe, (med začimbami naj prevladuje šetraj).
  • Dolijem malce vode ter počasi pokrito dušim (po potrebi jo dolivam) .
  • Nato dodam še na drobne kose narezan olupljen krompir, korenje, zalijem z vodo in začinim z malce belega vina
  • Na maščobi prepražim še malce moke in naredim prežganje, ki ga dodam juhi ter kuham še 45 minut.

Opombe

Nasvet
Brinove jagode vedno strem preden jih dam kuhat.
Tržiške bržole je okusna enolončnica iz kuhanih ovčjega mesa in zelenjave, primerna kot samostojna jed ali priloga.
Tržiške bržole predstavljajo posebnost tržiške kulinarike, ki izvira iz dolge tradicije priprave ovčjih obarjev, ki so jih s časom dodajali različne začimbe in zelišča ter se spreminjali v bolj ali manj različnih oblikah. Danes poznamo več različnih receptov za pripravo te slastne jedi, ki so nekakšna mešanica med obaro in pečenko. V revnih kuhinjah so jih pripravljali kot obaro, da so lahko nahranili več lačnih ust, medtem ko so se premožnejši meščani mastili s koštrunovo pečenko. Danes so bržole še vedno priljubljena jed na tržiških krožkih in jih Tržičani ohranjajo tudi z organizacijo tekmovanja v kuhanju, imenovanih BRŽOLJADA. Vsaka gospodinja ima svoj pristop k pripravi te tradicionalne jedi, vendar so vse skupne glavne značilnosti.
Vrsta jedi Jedi iz šporheta, jedi na žlico
Vrsta kuhinje Slovenska