fbpx

Telečja obara - kmečka z ajdovimi žličniki

Servings 4 osebe

Sestavine
  

  • Čebula
  • Česen
  • Telečje pleče
  • Jušna zelenjava
  • Začimbe (sol, cel poper, šetraj, lovorjev list, timijan, mleta kumina)

Navodila
 

Obara:

  • Čebulo na drobno narežem in jo v kozici zlatorumeno prepražim na olju.
  • Dodam meso telečjega plečeta, narezana na približno 3x3 centimetre veliko koščke.
  • Na močnem ognju pražim do rjave barve, dodam nasekljan česen.
  • Ko česen zadiši, zalijem z vodo. Dodam narezano jušno zelenjavo in začimbe (sol, celi poper, lovorjev list, timijan, šetraj). Vse skupaj kuham do mehkega.
  • Za boljši okus naredim proti koncu še malo temnega suhega prežganja (v ponvi prežgem moko in s kuhalnico mešam do rjavega prežganja), kateremu po zajemalkah dodajam obaro brez mesa in zelenjave ter mešam z metlico, da ne nastanejo grudice.
  • Dodam kanček belega vina in zakuham še ajdove vodne žličnike.

Žličniki iz ajdove moke:

  • V skledo z osoljeno mlačno vodo stresem pšenično in ajdovo moko. S kuhalnico mešam do gladkega in po potrebi dodajam moko ali vodo, da zmes postane ravno prav gosta.
  • Nato žlico po žlico zakuham pripravljeno zmes v obaro. (žlico namočim v obari, da se segreje preden jo namočim v zmes, da se zmes ne prime na žlico)
  • Kuham približno 10-15 minut, odvisno od gostote testa.

Opombe

Telečja obara je tradicionalna slovenska jed, ki jo lahko najdemo tudi v drugih kuhinjah po svetu. Gre za okusno jed, pripravljeno iz telečjega mesa, zelenjave in začimb, ki se pripravljajo v bogati juhi.
Za pripravo telečje obare potrebujem nekaj osnovnih sestavin, kot so telečje meso, korenje, čebulo, zeleno, paradižnik in začimbe, kot so lovorjev list, poper in timijan. Začetek priprave je precej preprost, saj moram le narezati zelenjavo in meso ter jih popečem v veliki ponvi. Nato dodam začimbe in prelijem vodo, da ustvarim okusno gosto juho.
Ko se obara kuha, pripravlja okus začimb mešanice s telečjim mesom, kar ustvari bogat okus in teksturo. Ta jed je idealna za hladne dni, saj navadno obaro postrežem z dodatkom krompirja ali žličnikov, ki pomaga absorbirati okus okusa.
Telečja obara je bogata z beljakovinami, vlakninami in vitamini ter minerali, kot so železo, cinkom in vitaminom B12. To jo naredi za okusen in hranljiv obrok, ki ga lahko uživate kot glavno jed za kosilo ali večerjo.
Če iščete okusno in enostavno jed za pripravo doma, je telečja obara zagotovo vredna preizkusa. Ta tradicionalna slovenska jed bo zadovoljila vaše okusne brbončice in vas ogrela v hladnejših mesecih.
Čas priprave 2 hours
Total Time 2 hours
Vrsta jedi Jedi iz šporheta, jedi na žlico
Vrsta kuhinje Slovenska