Domov > Recepti Telečja obara – kmečka z ajdovimi žličniki

Telečja obara - kmečka z ajdovimi žličniki

Čas priprave 2 hrs
Skupni čas 2 hrs
Vrsta jedi Jedi iz šporheta, jedi na žlico
Vrsta kuhinje Slovenska
Porcije 4 osebe

Sestavine
  

  • Čebula
  • Česen
  • Telečje pleče
  • Jušna zelenjava
  • Začimbe (sol, cel poper, šetraj, lovorjev list, timijan, mleta kumina)

NAVODILA
 

Obara:

  • Čebulo na drobno narežem in jo v kozici zlatorumeno prepražim na olju.
  • Dodam meso telečjega plečeta, narezana na približno 3x3 centimetre veliko koščke.
  • Na močnem ognju pražim do rjave barve, dodam nasekljan česen.
  • Ko česen zadiši, zalijem z vodo. Dodam narezano jušno zelenjavo in začimbe (sol, celi poper, lovorjev list, timijan, šetraj). Vse skupaj kuham do mehkega.
  • Za boljši okus naredim proti koncu še malo temnega suhega prežganja (v ponvi prežgem moko in s kuhalnico mešam do rjavega prežganja), kateremu po zajemalkah dodajam obaro brez mesa in zelenjave ter mešam z metlico, da ne nastanejo grudice.
  • Dodam kanček belega vina in zakuham še ajdove vodne žličnike.

Žličniki iz ajdove moke:

  • V skledo z osoljeno mlačno vodo stresem pšenično in ajdovo moko. S kuhalnico mešam do gladkega in po potrebi dodajam moko ali vodo, da zmes postane ravno prav gosta.
  • Nato žlico po žlico zakuham pripravljeno zmes v obaro. (žlico namočim v obari, da se segreje preden jo namočim v zmes, da se zmes ne prime na žlico)
  • Kuham približno 10-15 minut, odvisno od gostote testa.