fbpx

Telečja jetrca z Jurčki

Telečja Jetra z Jurčki, ki ga skupaj pripravljamo na kulinaričnih delavnicah, kuharskih tečajih ali kulinaričnih teambuildingih v Klub Gurmanov Skaručna
Telečja jetrca z jurčki lahko serviramo kot toplo predjed ali samostojno jed z domačim belim kruhom, polento ali pire krompirjem

Sestavine
  

  • 0,5 kg telečjih jetrc
  • 0,5 kg jurčkov
  • 0,5 kg čebule
  • par strokov česna
  • poljubna maščoba
  • sol
  • poper
  • timijan
  • majaron
  • mleta sladka rdeča paprika
  • svež peteršilj
  • vinjak
  • belo vino

Navodila
 

  • Čebulo narežem na tanke rezine in jo prepražim na poljubni maščobi.Tokrat sem uporabil oljčno olje.
    Rezanje čebule za pripravo Telečja jetra z Jurčki, recept v fotografiji, Klub Gurmanov Skaručna
  • Uporabim večjo in širšo posodo, ki prenese in oddaja visoke temperature.
    Praženje čebule za pripravo Telečja jetra z Jurčki, recept v fotografiji, Klub Gurmanov Skaručna
  • na tanko narežem jurčke
    Rezanje Jurčkov za pripravo Telečja jetra z Jurčki, recept v fotografiji, Klub Gurmanov Skaručna
  • Ko čebula zarumeni, dodam sveže mlet poper, premešam in dodam na tanko narezane rezine jurčkov.
    Pečenje narezani Jurči za pripravo Telečja jetra z Jurčki, recept v fotografiji, Klub Gurmanov Skaručna
  • Med pečenjem jurčke nežno obračam, da ne razpadejo. Pečem samo toliko časa, da so zapečeni in da še vedno ostanejo čvrsti.
    Popečeni narezani Jurči za pripravo Telečja jetra z Jurčki, recept v fotografiji, Klub Gurmanov Skaručna
  • Telečja jetrca narežem na rezine.
    Jetrca za Telečja jetra z Jurčki, recept v fotografiji, Klub Gurmanov Skaručna
  • Pečenim jurčkom dodam narezana jetrca in na tanko narezan česen, dodam ščepec timijana, majarona in za noževo konico sladke rdeče paprike.
    Telečja jetra z Jurčki, recept v fotografiji je odlična jed, ki jo skupaj z vami pripravljamo na kulinaričnih delavnicah, kuharskih tečajih ali kulinaričnih teambuildingih v Klub Gurmanov Skaručna
  • Premešam in vse skupaj na zelo visoki temperaturi na hitro prepražim.
    Priprava - pečenje Telečja jetra z Jurčki, recept, odlična jed, ki jo skupaj z vami pripravljamo na kulinaričnih delavnicah, kuharskih tečajih ali kulinaričnih teambuildingih v Klub Gurmanov Skaručna
  • Flambiram z vinjakom ter takoj nato zalijemo z belim vinom in pokuhljam še cca pol minute na zelo vročem ognju.
    Priprava - flambiranje Telečja jetra z Jurčki, recept v fotografiji, recept, odlična jed, ki jo skupaj z vami pripravljamo na kulinaričnih delavnicah, kuharskih tečajih ali kulinaričnih teambuildingih v Klub Gurmanov Skaručna
  • Solim tik pred serviranjem. Za osvežitev jedi lahko dodamo malo nasekljanega svežega peteršilja.

Opombe

Telečja jetrca z jurčki lahko serviramo kot toplo predjed ali samostojno jed z domačim belim kruhom, polento ali pire krompirjem. Poleg lahko ponudimo tudi svežo sezonsko solato.
Jed vedno solimo tik pred serviranjem, namreč, če bi čebulo in jurčke solili med pripravo, bi spustili vodo in bi se kuhali, namesto pekli. Jetrca pa bi postala pretrda.
Pražena telečja jetra so tako okusna in priljubljena jed, da jo najdemo na številnih jedilnikih v gostilnah. Telečja jetra so tako zelo mehka in nežnega okusa ter vsebujejo veliko hranil, tako beljakovine kot železo in veliko vitamina B. Pri pripravi praženih telečjih jeter se jetra najprej očistijo in narežejo na tanke rezine, ki se nato popečejo na maslu ali olju. Pražena telečja jetra se lahko začinijo s soljo in poprom ter postrežejo z omako po izbiri, kot je npr. čebulna omaka ali omaka iz vina. Ta jed je lahko samostojna jed ali pa se postreže kot priloga k drugim jedem, kot so krompir, riž ali zelenjava. Pražena telečja jetra je odlična izbira za tiste, ki iščejo okusno in hranljivo jed, ki jo je enostavno pripraviti.
Čas priprave 15 minutes
Total Time 15 minutes
Vrsta jedi glavne jedi, Tople predjedi
Vrsta kuhinje Slovenska