Domov > Recepti Telečja jetrca z Jurčki

Telečja Jetra z Jurčki

Telečja jetrca z Jurčki

Čas priprave 15 mins
Skupni čas 15 mins
Vrsta jedi Tople predjedi
Vrsta kuhinje Slovenska

Sestavine
  

  • 0,5 kg telečjih jetrc
  • 0,5 kg jurčkov
  • 0,5 kg čebule
  • par strokov česna
  • poljubna maščoba
  • sol
  • poper
  • timijan
  • majaron
  • mleta sladka rdeča paprika
  • svež peteršilj
  • vinjak
  • belo vino

NAVODILA
 

  • Čebulo narežem na tanke rezine in jo prepražim na poljubni maščobi.Tokrat sem uporabil oljčno olje.
  • Uporabim večjo in širšo posodo, ki prenese in oddaja visoke temperature.
  • Ko čebula zarumeni, dodam sveže mlet poper, premešam in dodam na tanko narezane rezine jurčkov.
  • Med pečenjem jurčke nežno obračam, da ne razpadejo. Pečem samo toliko časa, da so zapečeni in da še vedno ostanejo čvrsti.
  • Telečja jetrca narežem na rezine.
  • Pečenim jurčkom dodam narezana jetrca in na tanko narezan česen, dodam ščepec timijana, majarona in za noževo konico sladke rdeče paprike.
  • Premešam in vse skupaj na zelo visoki temperaturi na hitro prepražim.
  • Flambiram z vinjakom ter takoj nato zalijemo z belim vinom in pokuhljam še cca pol minute na zelo vročem ognju.
  • Solim tik pred serviranjem. Za osvežitev jedi lahko dodamo malo nasekljanega svežega peteršilja.
  • Telečja jetrca z jurčki serviramo kot predjed ali samstojno jed z domačim belim kruhom, polento ali pire krompirjem. Poleg lahko ponudimo tudi svežo sezonsko solato.
  • Jed vedno solimo tik pred serviranjem, namreč, če bi čebulo in jurčke solili med pripravo, bi spustili vodo in bi se kuhali, namesto pekli. Jetrca pa bi postala pretrda.