Domov > Recepti Štajerska kisla juha iz parkljev, ušes in repa

Štajerska kisla juha iz parkljev, ušes in repa

Čas priprave 3 hrs
Skupni čas 3 hrs
Vrsta jedi Jedi iz šporheta, jedi na žlico
Vrsta kuhinje Slovenska

Sestavine
  

  • Svinjski parklji
  • Svinjska ušesa
  • Svinjski rep
  • Svinjska glava
  • Jušna zelenjava (korenje, zelena, koleraba, por, zeljni kocen)
  • Čebula
  • Česen
  • Celi črni poper
  • Sol
  • Lovor
  • Timijan
  • Majaron
  • Belo vino
  • Kisla smetana
  • Limona ali kis

NAVODILA
 

  • Svinjske parklje, repe, ušesa, glavo umijem in jih očistim ščetin.
  • Vse skupaj dam kuhat v visok lonec z osoljeno hladno vodo.
  • Kuham na malem ognju dokler počasi ne zavre.
  • Dodam jušno zelenjavo (narezano na približno enako velike koščke), na drobno sesekljano čebulo, strt česen ter začimbe.
  • Kuham toliko časa, da se meso oz. parklji zmehčajo in dodam belo vino (nekateri dodajo tudi šilce kisa).
  • Naredim podmet (zmešam moko in vodo) in zlijem v juho ter premešam, da se juha zgosti.
  • Po potrebi dodam sol ali vino in majaron.
  • Čisto na koncu dodam še kislo smetano, ki sem jo premešal z malo vode.
  • Štajerski kisli juhi daje prijetno aromo tudi narezana limona, ki pa je ne kuhajte več kot pol ure, ker zagreni. Juho lahko na koncu dekorirate s kislo smetano.