V čimbolj neokrnjeni naravi, v višje ležečih legah, naberem mlade smrekove vršičke. Najboljši so zelo mladi vršički, ne večji od 4 cm.
V oprane steklene kozarce ali manjše širše steklenice naložim izmenično cca 3 cm debelo plast vršičkov in plast sladkorja. Sladkorja naj bo samo toliko, da so vršički prekriti. Postopek ponavljam toliko časa, da je kozarec napolnjen do vrha. Vmes vsebino rahlo potlačim.
Kozarce postavim na sončno lego in pustim toliko časa, da se sladkor stopi (mesec in pol do dva, odvisno od sončnih dni).
Vsebino precedim v lonec in nato prelijem v steklenice.
Pripravljen sirup smrekovih vršičkov uporabim za pripravo osvežilnega sirupa za sok, za pripravo žganja ali ga uporabim kot zdravilo proti kašlju.
Napolnjene kozarce lahko postavite tudi v temnejši prostor, bo pa v tem primeru čas, da se sladkor stopi, precej daljši.