Domov > Recepti Smrekovi vršički za pripravo sirupa

Smrekovi vršički za pripravo sirupa

Smrekovi vršički že od nekdaj veljajo za enega izmed najboljših naravnih zdravil, ki ne sme manjkati v domači lekarni. Potresene s sladkorjem, so jih soncu nastavljale že naše babice. Poleg zanimivega okusa, so zelo cenile tudi njihov blagodejen vpliv na zdravje.
Iz smrekovih vršičkov lahko pripravite osvežilen sirup ali pa jih uporabite kot zdravilo proti kašlju, vnetemu grlu in za umirjanje hripavosti. Sirup iz smrekovih vršičkov je izjemen vir vitamina C in je zato primeren tudi za krepitev splošne odpornosti in za preganjanje utrujenosti.
Smrekove vršičke se nabira od začetka maja pa vse do julija, odvisno od vremenskih razmer. Vršički iz različnih vrst iglavcev imajo nekoliko drugačen okus, nekateri so celo zelo grenki. Nabiramo smrekove, jelkine, borove in macesnove vršičke.
Čas priprave 1 hr
Čas kuhanja 60 d
Skupni čas 60 d 1 hr
Vrsta jedi Doma pripravljene pijače
Vrsta kuhinje Slovenska

Sestavine
  

  • Smrekovi vršički
  • Sladkor

NAVODILA
 

  • V čimbolj neokrnjeni naravi, v višje ležečih legah, naberem mlade smrekove vršičke. Najboljši so zelo mladi vršički, ne večji od 4 cm.
  • V oprane steklene kozarce ali manjše širše steklenice naložim izmenično cca 3 cm debelo plast vršičkov in plast sladkorja. Sladkorja naj bo samo toliko, da so vršički prekriti. Postopek ponavljam toliko časa, da je kozarec napolnjen do vrha. Vmes vsebino rahlo potlačim.
  • Kozarce postavim na sončno lego in pustim toliko časa, da se sladkor stopi (mesec in pol do dva, odvisno od sončnih dni).
  • Vsebino precedim v lonec in nato prelijem v steklenice.
  • Pripravljen sirup smrekovih vršičkov uporabim za pripravo osvežilnega sirupa za sok, za pripravo žganja ali ga uporabim kot zdravilo proti kašlju.
  • Napolnjene kozarce lahko postavite tudi v temnejši prostor, bo pa v tem primeru čas, da se sladkor stopi, precej daljši.