fbpx

Skutini slivovi cmoki

Sadni Cmoki - Knedlii, recept v fotografiji, Klub Gurmanov Skaručna
Skutini cmoki so hitro pripravljen in lahek obrok, ki ga ponudimo s sladkimi ali slanimi prilogami, kot priloga mesu ali sladica. Pripravimo jih lahko kot odličen poobedek, ki si ga privoščimo tudi za večerjo. Če cmočke nadevamo s slivami, ti lahko postanejo glavna jed ali topla sladica.
Slivove cmoke ali knedle so pripravljale že naše babice. Skutno testo je odlično nadomestilo krompirjevega testa, priprava pa je zelo enostavna. Ponudite jih lahko z različnimi polivkami, omakami in dodatki, kot prilogo k mesnim jedem ali samostojno, z veliko skledo solate.
Servings 4 osebe

Sestavine
  

  • 1/2 kg skute
  • 1/2 kg moke
  • Jajce
  • Ščepec soli
  • Vanilijev sladkor
  • Cimet
  • Drobtine
  • Maslo
  • Poljubno sadje
  • Gozdni sadeži
  • Teran

Navodila
 

  • Skuto, moko, jajce, sol in vanilijev sladkor zgnetem v gladko testo.
  • Testo zvaljam na debelino prsta in oblikujem v 10 cm kroge.
  • V sredino vstavim poljubno sadje (marelica, sliva, fige, itd.).
  • V slanem kropu kuham približno 15 minut.
  • V nizki ponvi na maslu prepražim drobtine.
  • Cmoke povaljam v drobtinah.
  • Gozdne sadeže zalijem z teranom in posladkam, začinim s klinčki in muškatnim oreščkom.
  • Prelijem z gozdnimi sadeži in potresem z mletim cimetom.

Opombe

Skutini cmoki so hitro pripravljen in lahek obrok, ki ga ponudim s sladkimi ali slanimi prilogami, kot priloga mesu ali kot samostojna sladica. Pripravim jih lahko kot odličen poobedek, ki si ga privoščimo tudi za večerjo. Če cmoke nadevam s slivami, ti lahko postanejo glavna jed ali topla sladica.
Slivove ali marelične cmoke ali knedle so pripravljale že naše babice. Skutno testo je odlično nadomestilo krompirjevega testa, priprava pa je zelo enostavna. Ponudim jih lahko z različnimi polivkami, omakami in dodatki, kot prilogo k mesnim jedem.
Kuhani skutini cmoki s slivami so tradicionalni jed, ki se pogosto pripravljajo v srednji Evropi, zlasti v Avstriji, Nemčiji in Sloveniji. Ta preprosta jed se navdušuje s svojo mehkobo in okusom, zato je priljubljena med ljudmi vseh starosti.
Za pripravo kuhanih skutinih cmokov s slivami potrebujem skuto, jajca, moko, sladkor in sol. Skuto zmešam z jajci, moko, sladkorjem in soljo, da dobim mehko testo. Nato oblikujem majhne cmoke in jih nadevam s koščki sliv ali marelic. Cmoke kuham v slanem kropu, dokler ne priplavajo na površje.
Kuhani skutini cmoki s slivami so lahko glavna jed ali pa sladica. Lahko jih postrežem s sladko smetano, vaniljevo omako ali pa prelijem z na maslu prepraženimi drobtinami. Tradicionalno se cmoki oblikujejo kroglico, vendar jih lahko naredim tudi v manjši velikosti, kar je idealno, če jih bom postregel kot sladico po obilnem kosilu.
Ta jed ima bogato zgodovino in je pomemben del kulturne dediščine srednje Evrope. Kuhani skutini cmoki s slivami so tako priljubljeni. Žal jih ne najdemo več na jedilnikih restavracij. Ta preprosta jed se prilega vsaki priložnosti, od družinskega večerja do praznične posamezne.
Če še nikoli niste poskusili kuhanih skutinih cmokov s slivami, vas vabim, da se odločite za njihovo pripravo. Ta preprosta, a okusna jed bo zagotovo navdušila vaše brbončice in postala ena izmed vaših najljubših tradicionalnih jedi.
Čas priprave 1 hour
Total Time 1 hour
Vrsta jedi Brezmesne jedi, Sladice
Vrsta kuhinje Slovenska