Priprava

Kuhanje

Serviranja

Recipe Image

Sestavine

Opombe

Nasvet
Školjk ne solim, saj so že same po sebi dovolj slane zaradi morske vode.
Pedoči ali klapavice so po stari ljudski modrosti najboljši julija in avgusta. Pripravljajo jih na več načinov, v omaki, na »buzaro« ali pečene v kozici, na žaru, dodajajo se v juhe, itd.
Pedoči, klapavice ali dagnje so morske školjke, ki se pogosto uporabljajo v kuhinji. Jedi iz dagenj se pripravlja na različne načine, od tega, da se jih preprosto skuha, ali pa se jim dodajo različne začimbe in druge sestavine.
Ena od najbolj priljubljenih jedi iz dagenj je buzara, kjer dagnje skuham v belem vinu z dodatkom česna in peteršilja, včasih tudi pasiranega paradižnika  nato pa postrežem skupaj s testeninami.
Dagnje so prav tako odlične v kombinaciji z rižem v klasični italijanski jedi rižota z dagnjami ali pa v enolončnici z morskimi sadeži.
Poleg odličnega okusa pa so dagnje bogate z beljakovinami, vitamini in minerali, ki so tako pomembni za zdravje. Vendar pa je treba biti pri izbiri in pripravi dagenj pazljiv, saj so lahko nekatere vrste kontaminirane s škodljivimi snovmi, zato je pomembno, da jih kupujemo pri zaupanju vrednih prodajalcev ter jih pravilno pripravimo pred uživanjem.

Vrsta Jedi

    Navodila

    *Za boljši ogled, kliknite na sliko.

    Instruction Image
    Mobile Menu