fbpx

Škampova kremna juha

Priprava škampove juhe kuhajmo skupaj kulinarični teambuilding v klub gurmanov skarucna

Sestavine
  

  • Škampi
  • Olivno olje
  • Česen
  • Drobtine
  • Pasiran paradižnik, po izbiri češnjev paradižnik ali mini pelati
  • Belo vino
  • Peteršilj
  • Sol
  • Sladka smetana - opcijsko

Navodila
 

  • Na olivnem olju v nizki kozici na hitro popečem škampe (in narezan mini paradižnik) iz vseh strani.
  • Odstavim z ognja.
  • Škampom ločim glave od repov. Repke prihranim, glave pa dam nazaj v kozico.
  • Dodam nasekljan česen, drobtine, pasiran paradižnik in zalijem z belim vinom
  • Kuham 15 minut.
  • Med kuhanjem škampovih glav repke očistim oklepov.
  • S paličnim mešalnikom zmeljem vse oklepe glav, klešče in drugo, ter precedim skozi cedilo.
  • Dobim čisto škampovo osnovo.
  • Po potrebi dolijem malce vode ter kuham še 15 minut.
  • Juho legiram z malce sladke smetane (po izbiri), osvežim s peteršiljem, nalijem v krožnike in potresem s škampovimi repki.
  • Škampove repke olupite in z njimi dekorirajte juho. Po izbiri lahko na koncu dodate tudi sladko smetano.
  • Pri pripravi te juhe vzamemo najmanjše škampe, ker so hkrati najcenejši. Po eni porciji lahko vzamemo tudi en lep velik škamp še dodatno za dekoracijo.

Opombe

Škampova juha je ena izmed najbolj priljubljenih morskih jedi, ki jo najdemo v številnih restavracijah in domovih po vsem svetu. Ta okusna juha se običajno pripravi iz škampov, zelenjave, čebule, česna, paradižnika, vina in začimb, kot so timijan, lovorjev list, sol in poper.
Pri pripravi škampovege juge je pomembno, da uporabim sveže sestavine v pravilnem razmerju sestavin, da dosežem popoln okus in teksturo. Škampi dajo juhi bogato morsko aromo, zelenjava pa ji doda svežino in hrustljavost.
Škampovo juho lahko postrežem kot juho ali kot samostojno jed, ki jo lahko ponudim s na kocke narezanim posušenim kruhom. Ta okusna juha je odlična izbira za tiste, ki si želite okusne, zdrave in polnovredne jedi ter uživate v morski hrani.
Čas priprave 1 hour 30 minutes
Total Time 1 hour 30 minutes
Vrsta jedi Jedi iz šporheta, jedi na žlico, Sladkovodne in morske jedi
Vrsta kuhinje Slovenska