Domov > Recepti Škampova kremna juha

Priprava škampove juhe kuhajmo skupaj kulinarični teambuilding v klub gurmanov skarucna

Škampova kremna juha

Čas priprave 1 hr 30 mins
Skupni čas 1 hr 30 mins
Vrsta jedi Jedi iz šporheta, jedi na žlico, Sladkovodne in morske jedi
Vrsta kuhinje Slovenska

Sestavine
  

  • Škampi
  • Olivno olje
  • Česen
  • Drobtine
  • Pasiran paradižnik, po izbiri češnjev paradižnik ali mini pelati
  • Belo vino
  • Peteršilj
  • Sol
  • Sladka smetana - opcijsko

NAVODILA
 

  • Na olivnem olju v nizki kozici na hitro popečem škampe (in narezan mini paradižnik) iz vseh strani.
  • Odstavim z ognja.
  • Škampom ločim glave od repov. Repke prihranim, glave pa dam nazaj v kozico.
  • Dodam nasekljan česen, drobtine, pasiran paradižnik in zalijem z belim vinom
  • Kuham 15 minut.
  • Med kuhanjem škampovih glav repke očistim oklepov.
  • S paličnim mešalnikom zmeljem vse oklepe glav, klešče in drugo, ter precedim skozi cedilo.
  • Dobim čisto škampovo osnovo.
  • Po potrebi dolijem malce vode ter kuham še 15 minut.
  • Juho legiram z malce sladke smetane (po izbiri), osvežim s peteršiljem, nalijem v krožnike in potresem s škampovimi repki.
  • Škampove repke olupite in z njimi dekorirajte juho. Po izbiri lahko na koncu dodate tudi sladko smetano.
  • Pri pripravi te juhe vzamemo najmanjše škampe, ker so hkrati najcenejši. Po eni porciji lahko vzamemo tudi en lep velik škamp še dodatno za dekoracijo.