Domov > Recepti Sirova omaka

Sirova Omaka kuhajmo skupaj kulinarični team building v klub gurmanov Skaručna

Sirova omaka

Sirova omaka je hitro pripravljena vsestranska in univerzalna omaka. Pogosto so nad njo še posebno navdušeni otroci. Primerna je kot omaka za testenine, njoke, tortilje, čips, za v hamburgerje ali fondi pa tudi za namakanje blanširane zelenjave. Odlična je tudi kot omaka za prilogo za razna praznovanja, rojstne dneve, božič, piknike ali silvestrovo. Sirova omaka oz. pomaka bo vselej več kot dobrodošla.
Čas kuhanja 15 mins
Skupni čas 15 mins
Vrsta jedi Brezmesne jedi
Vrsta kuhinje Slovenska

Sestavine
  

  • Maslo
  • Bela moka
  • Mleko
  • Bel poper
  • Muškatni orešček
  • Štiri vrste sira gauda, ementalec, gorgonzola, topljeni sir
  • Česen
  • Belo vino
  • Sladka smetana
  • Parmezan/nanoški sir

NAVODILA
 

  • V kozici na maslu prepražim belo moko (svetlo prežganje) in zalijem z mlekom. Zmešam z metlico, da zmes postane gladka. Ko se ohladi mora teči kot smetana.
  • Zmesi dodam sol, bel poper in muškatni orešček.
  • Štiri vrste sire (gauda, ementalec, gorgonzola, topljeni sir), za katere priporočam, da so mastni, v ponvi stopim na rahlem ognju. Dodam na drobno sesekljan česen, belo vino in sladko smetano.
  • Omako serviram takoj, sicer se bo sir strdil.
  • Po vrhu potresem parmezan ali nariban nanoški sir.