Sestavine
Metoda
- Na drobno narežem čebulo in jo pražim na svinjski masti.
- Med tem na kocke narežem svinjska rebra na velikost približno 2x2 cm in jih dodam čebuli.
- Začinim s česnom, lovorjevim listom in poprom.
- Pražim na močnem ognju.
- Ko je meso skoraj prepraženo, dodam žlico moke. S praženjem nadaljujem in vmes večkrat premešam.
- Moka naj se temeljito prepraži, da bo segedin lepe temne barve. Moko dodam zaradi okusa in ne zaradi zgoščevanja.
- Dodam kislo zelje in zalijem z vodo, premešam in kuham približno 45 minut.
- Nekaj minut pred koncem dodam še ščepec mlete kumine.
- Po želji lahko segedinu dodate tudi krompir, mleto papriko ali paradižnikov koncentrat.
Opombe
Nasvet
Namesto praženja moke dodam temno prežganje, ki ga imam narejenega že v naprej
Szeged je mesto na jugu Madžarske, ki je znan po svoji bogati kulturni dediščini, zgodovini in kulinarični ponudbi. Mesto se nahaja ob reki Tisi in je eno največje mesto v državi.
Szeged ima dolgo zgodovino, saj je bilo ustanovljeno že v prvem stoletju n.š. Kot pomembno trgovsko in kulturno središče je bilo Segedin prizorišče mnogih zgodovinskih dogodkov, vključno z vojno med Otomanskim cesarstvom in Habsburško monarhijo v 17. stoletju.
Szeged je priznana gastronomska destinacija, saj se ponaša z bogato kulinarično ponudbo, med katero najbolj izstopajo golaž, ribja juha, ribji paprikaš in seveda Segedin golaž. To je znamenita jed, ki jo pripravljajo iz svinjskega ali govejega mesa, čebule, paprike in drugih začimb ter jo ponujajo s kruhom.
