fbpx

Sarme iz listov kislega zelja

Sarme so odlična jed, ki jo skupaj z vami pripravljamo na kulinaričnih delavnicah, kuharskih tečajih ali kulinaričnih teambuildingih v Klub Gurmanov Skaručna
Servings 4 osebe

Sestavine
  

  • Glava kislega zelja (v primeru večje količine več glav kislega zelja)
  • Mleto meso (goveje ali svinjsko)
  • Čebula
  • Česen
  • Sol
  • Poper
  • Riž
  • Sladkor
  • Kisla smetana (opcijsko)

Navodila
 

  • Olupim čebulo, jo nasekljam in prepražim. Prepraženi čebuli dodam meso (glej Nasvet št.1).
  • Dodam sol, poper in česen. Premešam in ostavim z ognja.
  • Ko se začne ohlajati, k mesu dodam 6 - 7 % surovega riža (glej Nasvet št.2).
  • Ločim liste od glave zelja, debeli bet odrežem stran.
    Kislo zelje v glavah za Sarme, Sarme so odlična jed, ki jo skupaj z vami pripravljamo na kulinaričnih delavnicah, kuharskih tečajih ali kulinaričnih teambuildingih v Klub Gurmanov Skaručna
  • Liste razrežem na 3 dele - za male sarmice. Če želim velike, listov ne režem.
    Rezanje zeljnih listov za Sarme, Sarme so odlična jed, ki jo skupaj z vami pripravljamo na kulinaričnih delavnicah, kuharskih tečajih ali kulinaričnih teambuildingih v Klub Gurmanov Skaručna
  • Narejeno maso iz mesa začnem zavijati v narezane zeljne liste (glej Nasvet št. 3). Nato jih zelo na tesno zavijem skupaj.
    Sarme so odlična jed, ki jo skupaj z vami pripravljamo na kulinaričnih delavnicah, kuharskih tečajih ali kulinaričnih teambuildingih v Klub Gurmanov Skaručna
  • Sarme so odlična jed, ki jo skupaj z vami pripravljamo na kulinaričnih delavnicah, kuharskih tečajih ali kulinaričnih teambuildingih v Klub Gurmanov Skaručna
  • Sarme so odlična jed, ki jo skupaj z vami pripravljamo na kulinaričnih delavnicah, kuharskih tečajih ali kulinaričnih teambuildingih v Klub Gurmanov Skaručna
  • Sarme so odlična jed, ki jo skupaj z vami pripravljamo na kulinaričnih delavnicah, kuharskih tečajih ali kulinaričnih teambuildingih v Klub Gurmanov Skaručna
  • Sarme so odlična jed, ki jo skupaj z vami pripravljamo na kulinaričnih delavnicah, kuharskih tečajih ali kulinaričnih teambuildingih v Klub Gurmanov Skaručna
  • Sarme so odlična jed, ki jo skupaj z vami pripravljamo na kulinaričnih delavnicah, kuharskih tečajih ali kulinaričnih teambuildingih v Klub Gurmanov Skaručna
  • Sarme so odlična jed, ki jo skupaj z vami pripravljamo na kulinaričnih delavnicah, kuharskih tečajih ali kulinaričnih teambuildingih v Klub Gurmanov Skaručna
  • Sarme so odlična jed, ki jo skupaj z vami pripravljamo na kulinaričnih delavnicah, kuharskih tečajih ali kulinaričnih teambuildingih v Klub Gurmanov Skaručna
  • Kuham 45 minut - počasno vretje.
  • Sarmice čisto malo zalijem, nanje položim krožnik ali pokrovko (mora biti manjše od posode), da jih obtežim.

Priprava omake:

    1. Opcija:

    • V nizko kozico stresem sladkor in ga karameliziram. S kuhalnico ga mešam in pazim, da se ne zažge. Nato dodam čisto malo vode, paradižnikov koncentrat*, nato posebej iz moke in vode za zgoščevanje naredimo podmet. Vse kupaj zalijemo čez sarmice in nadaljujemo s kuhanjem.
    • *namesto paradižnikovega koncentrata lahko uporabite pasiran paradižnik. Kislost paradižnika uravnotežimo s sladkorjem.

    2. Opcija:

    • Kislo smetano razžvrkljam, da postane tekoča in jo prelijem čez sarmice.
      Sarme so odlična jed, ki jo skupaj z vami pripravljamo na kulinaričnih delavnicah, kuharskih tečajih ali kulinaričnih teambuildingih v Klub Gurmanov Skaručna

    3. Opcija: 

    • Sarmice lahko jeste tudi brez omake.

    Nasvet:

    • Za meso smo uporabili 1/2 govejega in 1/2 svinjskega mesa, da ni preveč pusto.
    • Med tem, ko pražimo, ne smemo dodajati riža, kajti meso spusti vodo, mi pa si želimo, da se riž ne razkuha.
    • Ko so sarmice zavite, jih moramo močno stisniti v pest, da dobijo lepo obliko.
    • Sarme, ki jih ne boste pojedli na tisti dan, jih lahko naslednji dan pogrejete v pečici. Večina ljudi pravi, da so naslednji dan še bolj okusne.
    • Nekateri namesto kislega zelja uporabijo liste mlade vinske trte. Priprava je zelo podobna. Vse, kar morate v tem primeru narediti, je liste kislega zelja zamenjati z listi mlade vinske trte.

    Opombe

    Sarma je okusna in priljubljena jed, ki izvira iz balkanske kuhinje. Sestavljena je iz zelja, nadevanega z mesom in rižem ter začinjenega z različnimi začimbami. Pri pripravi sarme se zelje najprej kuha v slani vodi, nato pa se nadev, ki je običajno sestavljen iz mletega mesa, riže, čebule in začimb, položi na posamezen list in zavije v zvitek. Zavitki se nato polagajo v posodo, prekrijejo z zeljnimi listi in zalijejo z juho ali paradižnikovo omako. Sarme se običajno pečejo v pečici, dokler niso mehke in sočne. Sarme se tradicionalno postrežejo s smetano in svežim kruhom ter tako odlična izbira za tiste, ki iščejo okusno in hranljivo jed. Sarme so priljubljene po vsem Balkanu in so del kulturne dediščine te regije.
    Čas priprave 2 hours
    Total Time 2 hours
    Vrsta jedi jedi iz krušne peči, Jedi iz šporheta
    Vrsta kuhinje Slovenska