Domov > Recepti Sarme iz listov kislega zelja

Sarme, recept v fotografiji, Klub Gurmanov Skaručna

Sarme iz listov kislega zelja

Čas priprave 2 hrs
Skupni čas 2 hrs
Vrsta jedi jedi iz krušne peči, Jedi iz šporheta
Vrsta kuhinje Slovenska
Porcije 4 osebe

Sestavine
  

  • Glava kislega zelja (v primeru večje količine več glav kislega zelja)
  • Mleto meso (goveje ali svinjsko)
  • Čebula
  • Česen
  • Sol
  • Poper
  • Riž
  • Sladkor
  • Kisla smetana (opcijsko)

NAVODILA
 

  • Olupim čebulo, jo nasekljam in prepražim. Prepraženi čebuli dodam meso (glej Nasvet št.1).
  • Dodam sol, poper in česen. Premešam in ostavim z ognja.
  • Ko se začne ohlajati, k mesu dodam 6 - 7 % surovega riža (glej Nasvet št.2).
  • Ločim liste od glave zelja, debeli bet odrežem stran.
    Kislo zelje v glavah za Sarme, recept v fotografiji, Klub Gurmanov Skaručna
  • Liste razrežem na 3 dele - za male sarmice. Če želim velike, listov ne režem.
    Rezanje zeljnih listov za Sarme, recept v fotografiji, Klub Gurmanov Skaručna
  • Narejeno maso iz mesa začnem zavijati v narezane zeljne liste (glej Nasvet št. 3). Nato jih zelo na tesno zložim skupaj.
    Zavijanje Sarme, recept v fotografiji, Klub Gurmanov Skaručna
  • Zavijanje Sarme, recept v fotografiji, Klub Gurmanov Skaručna
  • Zavijanje Sarme, recept v fotografiji, Klub Gurmanov Skaručna
  • Zavijanje Sarme, recept v fotografiji, Klub Gurmanov Skaručna
  • Zavijanje Sarme, recept v fotografiji, Klub Gurmanov Skaručna
  • Zavijanje Sarme, recept v fotografiji, Klub Gurmanov Skaručna
  • Zlaganje Sarme, recept v fotografiji, Klub Gurmanov Skaručna
  • Zlaganje Sarme, recept v fotografiji, Klub Gurmanov Skaručna
  • Kuham 45 minut - počasno vretje.
  • Sarmice čisto malo zalijem, nanje položim krožnik ali pokrovko (mora biti manjše od posode), da jih obtežim.

Priprava omake:

    1. Opcija:

    • V nizko kozico stresem sladkor in ga karameliziram. S kuhalnico ga mešam in pazim, da se ne zažge. Nato dodam čisto malo vode, paradižnikov koncentrat*, nato posebej iz moke in vode za zgoščevanje naredimo podmet. Vse kupaj zalijemo čez sarmice in nadaljujemo s kuhanjem.
    • *namesto paradižnikovega koncentrata lahko uporabite pasiran paradižnik. Kislost paradižnika uravnotežimo s sladkorjem.

    2. Opcija:

    • Kislo smetano razžvrkljam, da postane tekoča in jo prelijem čez sarmice.
      Sarme, recept v fotografiji, Klub Gurmanov Skaručna

    3. Opcija: 

    • Sarmice lahko jeste tudi brez omake.

    Nasvet:

    • Za meso smo uporabili 1/2 govejega in 1/2 svinjskega mesa, da ni preveč pusto.
    • Med tem, ko pražimo, ne smemo dodajati riža, kajti meso spusti vodo, mi pa si želimo, da se riž ne razkuha.
    • Ko so sarmice zavite, jih moramo močno stisniti v pest, da dobijo lepo obliko.
    • Sarme, ki jih ne boste pojedli na tisti dan, jih lahko naslednji dan pogrejete v pečici. Večina ljudi pravi, da so naslednji dan še bolj okusne.
    • Nekateri namesto kislega zelja uporabijo liste mlade vinske trte. Priprava je zelo podobna. Vse, kar morate v tem primeru narediti, je liste kislega zelja zamenjati z listi mlade vinske trte.