fbpx

Sardele na šavor

Morske ribe sardele na šavor so odlična jed, ki jo skupaj z vami pripravljamo na kulinaričnih delavnicah, kuharskih tečajih ali kulinaričnih teambuildingih v Klub Gurmanov Skaručna
Ribe v šavorju »Šavor« pomeni mariniranje rib. Ta način je primeren zlasti za manjše morske ribe, kot so sardoni, sardele, menole, trilje in druge.

Sestavine
  

  • Sardele
  • Čebula
  • Cel črni poper
  • Lovorjev list
  • Lovorjev list
  • Jabolčni kis
  • Belo vino

Navodila
 

  • Sardelam najprej očistim luske, nato jim odstranim glave in drobovino (sardelo primem za glavo, stisnem, odtrgam glavo in jo skupaj s hrbtenico v smeri po trebuhu proti repu odstranim ter splahnem z vodo splahnem z vodo).
  • Sardele osušim in pomokam.
  • Čebulo olupim in jo na tanko narežem na rezine.
  • V nizko kozico natočim kar precej olivnega olja in ga segrejem. V njem spečem sardele z obeh strani.
  • Pečene sardele odstranim in v istem olju prepražim še čebulo, da postekleni. Začinim jo s celim črnim poprom in lovorjevim listom.
  • Zalijem z jabolčnim kisom in belim vinom.
  • V skledo položim tanko plast čebule, nato plast sardel in zopet plast čebule in potem plast sardel in ponavljam do porabe.

Opombe

Sardela je plava riba.
To je bil način shranjevanja nekoč, ko še ni bilo hladilnikov, da se hrana ni pokvarila.
Ribe v šavorju »Šavor« pomeni mariniranje rib. Ta način je primeren zlasti za manjše morske ribe, kot so sardoni, sardele, menole, trilje in druge.
Sardele na šavor je preprosta, a okusna jed, ki izvira iz dalmatinske kuhinje. Gre za pečene sardele, ki jih pripravim na poseben način - na šavorju. Šavor je tradicionalen način priprave hrane na odprtem ognju, ki se uporablja predvsem na območju Dalmacije.
Za pripravo sardel na šavor potrebujem sveže sardele, ki jih očistim in nato zložim na vroč žar - gradelo - šavor. 
Sardele na šavorju se pečem natančno in previdno, pri tem pa jih ves čas spremljam. Pomembno je, da se sardel ne pečem prehitro, saj lahko postanejo preveč suhe in trde. 
Sardele na šavor običajno postrežem z limono in oljčnim oljem, lahko pa jih tudi začinim s soljo, poprom in drugimi začimbami po okusu. Postrežem jih lahko kot glavno jed ali kot prilogo k drugim jedem.
Sardele so okusne in zdrava jed, saj vsebujejo veliko beljakovin in omega-3 maščobnih kislin. Poleg tega so sardele na šavor tudi tradicionalna dalmatinska jed, ki predstavlja pomemben del kulturne dediščine tega območja.
Vsekakor je priporočljivo, da sardele na šavor poskusite, če se kdaj znajdete na območju Dalmacije ali v drugih delih sveta, kjer se pripravljajo na ta način. Gre za pravo kulinarično doživetje, ki vas ne bo pustilo ravnodušne.
Vrsta jedi Sladkovodne in morske jedi
Vrsta kuhinje Mediteranska, Slovenska