Ječmenovo kašo oz. ješprenj čez noč namočim v hladno vodo.
Prekajeno svinjsko kračo čez noč namočim v hladni vodi.
Vodo odlijem.
Prekajene kosti, prekajeno svinjsko kračo ali prekajena rebra kuham do mehkega z dodatkom celega črnega popra in lovorjevih listov (vode ne odlijem).
V visoko kozico dam opran ješprenj zalijem z vodo, ki je ostala od kuhanja prekajenega mesa.
Po cca pol ure kuhanja V lonec dodam še na enako velike koščke narezano zelenjavo (korenček, zeleno, kolerabo). Vse skupaj kuham toliko časa, da se ješprenj zmehča.
V nizki kozici na navadnem rastlinskem olju prepražim čebulo in ji dodam moko. Naredim rjavo prežganje.
Prežganju dodam nasekljan česen ( pazim, da se ne zažge) ter 10 sekund preden zalijem z vodo še rdečo papriko.
Zmes hitro zalijem z dvema ali trema zajemalkama ričeta in dobro premešam z metlico, da ne nastanejo grudice.
Vse skupaj nato zlijem v lonec z ješprenom in zopet premešam. Dodam majaron in šetraj. Znova dobro premešam in po potrebi dosolim.