fbpx

Ričet - Ješprenj - Ješprenjka

Priprava ješprena - ričeta kuhajmo skupaj kulinarični teambuilding v klub gurmanov skarucna
Mesno-zelenjavna enolončnica, ki jo pripravljamo skupaj na kulinaričnih delavnicah na katerih se nam lahko pridružite.
Čas priprave 3 hours
Vrsta jedi jedi na žlico
Vrsta kuhinje Slovenska

Sestavine
  

  • Ješprenj
  • Prekajena svinjska krača/prekajena rebra/prekajene kosti
  • Zelenjava (korenček, zelena, koleraba, korenina peteršilja)
  • Začimbe (lovorjev list, črn poper, majaron, timijan, šetraj)
  • Moka
  • Čebula
  • Rdeča sladka mleta paprika
  • Česen

NAVODILA
 

  • Ječmenovo kašo oz. ješprenj čez noč namočim v hladno vodo.
  • Prekajeno svinjsko kračo čez noč namočim v hladni vodi.
  • Vodo odlijem.
  • Prekajene kosti, prekajeno svinjsko kračo ali prekajena rebra kuham do mehkega z dodatkom celega črnega popra in lovorjevih listov (vode ne odlijem).
  • V visoko kozico dam opran ješprenj zalijem z vodo, ki je ostala od kuhanja prekajenega mesa.
  • Po cca pol ure kuhanja V lonec dodam še na enako velike koščke narezano zelenjavo (korenček, zeleno, kolerabo). Vse skupaj kuham toliko časa, da se ješprenj zmehča.
  • V nizki kozici na navadnem rastlinskem olju prepražim čebulo in ji dodam moko. Naredim rjavo prežganje.
  • Prežganju dodam nasekljan česen ( pazim, da se ne zažge) ter 10 sekund preden zalijem z vodo še rdečo papriko.
  • Zmes hitro zalijem z dvema ali trema zajemalkama ričeta in dobro premešam z metlico, da ne nastanejo grudice.
  • Vse skupaj nato zlijem v lonec z ješprenom in zopet premešam. Dodam majaron in šetraj. Znova dobro premešam in po potrebi dosolim.

Pripombe

Nasvet
Ričet ljubi kolerabo - naj bo narezana na zelo male koščke.
Ričet - Ječmenova kaša ali ješprenj je osnova izdatni in okusni jedi, to je mesno-zelenjavna enolončnica, ki je poznana po celi Sloveniji in jo najbolj pogosto imenujemo »ričet«.
Ričet je pri nas ena izmed najbolj priljubljenih jedi iz ješprenja. Ta tradicionalna jed se običajno pripravlja iz ješprena, s krompirjem, fižolom in prekajenim mesom. Vendar pa obstaja tudi različica, ki vsebuje druge sestavine ali pa je pripravljena na drugačen način.
Pri pripravi ričeta je pomembno, da ješprenj predhodno namočim v vodi, da se zmehča. Nato se ga skuham skupaj s krompirjem in fižolom, dokler se ne zmehča. Prekajeno meso se doda kasneje, skupaj z začimbami, kot so lovorjev list, poper in česen. Ko je ričet pripravljen, ga ponavadi postrežem s kosom kruha.
Ričet je tudi relativno poceni, saj je ješprenj ena izmed najcenejših žitnih vrst. V Sloveniji je ričet pogosto jedo pozimi, saj je zelo nasiten in greje telo v hladnih mesecih.