Domov > Recepti Ričet – Ješprenj – Ješprenjka

Priprava ješprena - ričeta kuhajmo skupaj kulinarični teambuilding v klub gurmanov skarucna

Ričet - Ješprenj - Ješprenjka

Ričet, izvrstna mesno-zelenjavna enolončnica, ki jo pod vodstvom chefa Marka Žagarja skupaj pripravljamo tudi na kulinaričnih delavnicah v Klubu gurmanov Skaručna, na katerih se nam lahko pridružite.
Čas priprave 3 hrs
Vrsta jedi jedi na žlico
Vrsta kuhinje Slovenska

Sestavine
  

  • Ješprenj
  • Prekajena svinjska krača/prekajena rebra/prekajene kosti
  • Zelenjava (korenček, zelena, koleraba, korenina peteršilja)
  • Začimbe (lovorjev list, črn poper, majaron, timijan, šetraj)
  • Moka
  • Čebula
  • Rdeča sladka mleta paprika
  • Česen

NAVODILA
 

  • Ječmenovo kašo oz. ješprenj čez noč namočim v hladno vodo.
  • Prekajeno svinjsko kračo čez noč namočim v hladni vodi.
  • Vodo odlijem.
  • Prekajene kosti, prekajeno svinjsko kračo ali prekajena rebra kuham do mehkega z dodatkom celega črnega popra in lovorjevih listov (vode ne odlijem).
  • V visoko kozico dam opran ješprenj zalijem z vodo, ki je ostala od kuhanja prekajenega mesa.
  • Po cca pol ure kuhanja V lonec dodam še na enako velike koščke narezano zelenjavo (korenček, zeleno, kolerabo). Vse skupaj kuham toliko časa, da se ješprenj zmehča.
  • V nizki kozici na navadnem rastlinskem olju prepražim čebulo in ji dodam moko. Naredim rjavo prežganje.
  • Prežganju dodam nasekljan česen ( pazim, da se ne zažge) ter 10 sekund preden zalijem z vodo še rdečo papriko.
  • Zmes hitro zalijem z dvema ali trema zajemalkama ričeta in dobro premešam z metlico, da ne nastanejo grudice.
  • Vse skupaj nato zlijem v lonec z ješprenom in zopet premešam. Dodam majaron in šetraj. Znova dobro premešam in po potrebi dosolim.

Pripombe

Nasvet
Ričet ljubi kolerabo - naj bo narezana na zelo male koščke.
Ričet - Ječmenova kaša ali ješprenj je osnova izdatni in okusni jedi, to je mesno-zelenjavna enolončnica, ki je poznana po celi Sloveniji in jo najbolj pogosto imenujemo »ričet«.