fbpx

Prava domača Prežganka

Prežganka kuhajmo skupaj kulinarični teambuilding v klub gurmanov skarucna
Prežganka, poznana tudi pod imenom zaporniška župca je izvrstna jed na žlico, ki jo skupaj pripravljamo na kulinaričnih delavnicah, kulinaričnih team buildingih ter kuharskih tečajih.

Sestavine
  

  • Svinjska mast ali druga maščoba
  • Moka
  • Mleta kumina
  • Čebula
  • Jajce
  • Sol
  • Vejica peteršilja

Navodila
 

  • V nizki kozici segrejem svinjsko mast in dodam čebulo narezano na centimeter debele kolobarje ter posujem z moko (maščobe naj bo toliko, da se bo v kozici penilo (raje več kot manj).
  • Čisto počasi na malem ognju pražim cca 45 minut do ene vrel.
  • Počasi mešam in pazim da se ne zažge in, da čebula ostane čim bolj cela do temno rjavega prežganja.
  • Zalijem z vodo, posolim in kuham še cca pol ure.
  • Mleto kumino dodam do 10 minut preden juho postrežem.
  • Proti koncu dodam še vejico peteršilja, da juho malce osvežim.
  • Žvrkljam jajca in jih počasi vlijem v juho ( previdno in počasi mešam, da ne razbijem jajc).

Opombe

Nasvet
Maščobe naj bo toliko, da se bo v kozici penilo ( raje več kot manj, saj jo na koncu lahko poberemo iz juhe).
Namesto svinjske masti lahko uporabim poljubno maščobo.
Prava domača prežganka ali zaporniška juha je preprosta, a hranljiva jed, ki izvira iz preprostega kmečkega življenja. Osnovna sestavina juhe je prežganje, ki ga pripravim iz moke in maščob ter ga zlatorumeno zapečem. Nato dodam vodo ali juho ter počasi kuham, da se okusi povežejo.
Prežganje je lahko osnova za različne juhe, kot so razne obare, goste, goveje ali kokošje juhe. Poleg prežganja v juho lahko dodam tudi različne zelenjave, meso ali testenine, kar juho naredi še bolj hranljivo in okusno.
Zaporniška juha je postala znana po zaporih, saj so jo tam pripravljali iz preprostih sestavin, ki so bile na voljo. Poleg prežganja so v njej pogosto uporabljali tudi konzervirano hrano in začimbe, ki so bile na voljo v zaporih.
Prava zaporniška juha je postala sinonim za poceni, okusno in hranljivo juho, ki jo lahko pripravite z nekaj osnovnimi sestavinami. Izvira iz zaporniških kuhinj, kjer so jo kuharji pripravljali iz sestavin, ki so bile na voljo v zaporu. Običajno vsebuje krompir, korenje, čebulo, česen, zelenjavno juho in začimbe, kot so sol, poper, lovorjev list in timijan. čeprav se imenuje zaporniška juha, je priljubljena tudi zunaj zaporniških zidov, saj je enostavna za pripravo, zdrava in okusna. Poleg tega je tudi cenovno ugodna, saj so sestavine poceni in jih lahko najdem v večini trgovin. Prava zaporniška juha je tako zanesljiv obrok, da nas lahko nasiti in ogreje na hladne dni.
Kljub temu, da je prežganka ali zaporniška juha preprosta jed, je zelo hranljiva in okusna. Poleg tega pa ima tudi kulturno in zgodovinsko vrednost, saj nam pripoveduje zgodbo o preprostem kmečkem življenju ali pa zgodbo o poceni juhi v zaporniških razmerah.
Vrsta jedi Brezmesne jedi, Jedi iz šporheta, jedi na žlico
Vrsta kuhinje Slovenska