Domov > Recepti Prežganka

Prežganka kuhajmo skupaj kulinarični teambuilding v klub gurmanov skarucna

Prežganka

Prežganka, poznana tudi pod imenom zaporniška župca je izvrstna jed na žlico, ki jo skupaj pripravljamo v Klubu gurmanov Skaručna na kulinaričnih team buildingih ter kuharskih tečajih.
Vrsta jedi Brezmesne jedi, Jedi iz šporheta, jedi na žlico
Vrsta kuhinje Slovenska

Sestavine
  

  • Svinjska mast ali druga maščoba
  • Moka
  • Mleta kumina
  • Čebula
  • Jajce
  • Sol
  • Vejica peteršilja

NAVODILA
 

  • V nizki kozici segrejem svinjsko mast in dodam čebulo narezano na centimeter debele kolobarje ter posujem z moko (maščobe naj bo toliko, da se bo v kozici penilo (raje več kot manj).
  • Čisto počasi na malem ognju pražim cca 45 minut do ene vrel.
  • Počasi mešam in pazim da se ne zažge in, da čebula ostane čim bolj cela do temno rjavega prežganja.
  • Zalijem z vodo, posolim in kuham še cca pol ure.
  • Mleto kumino dodam do 10 minut preden juho postrežem.
  • Proti koncu dodam še vejico peteršilja, da juho malce osvežim.
  • Žvrkljam jajca in jih počasi vlijem v juho ( previdno in počasi mešam, da ne razbijem jajc).

Pripombe

Nasvet
Maščobe naj bo toliko, da se bo v kozici penilo ( raje več kot manj, saj jo na koncu lahko poberemo iz juhe).
Namesto svinjske masti lahko uporabim poljubno maščobo.