Domov > Recepti Orehova potica

Domača Orehova Potica, recept v fotografiji, Klub Gurmanov Skaručna

Orehova potica

Orehova potica je slovenska kulinarična posebnost in praznikov si skoraj ne moremo predstavljati brez dobre domače orehove potice. Ta praznična jed je globoko ukoreninjena v naših življenjih in recepti se pogosto prenašajo iz roda v rod. Kuharski mojster Marko Žagar je pripravil recept, ki temelji na tradicionalni slovenski kulinariki.
Tradicionalno potico pečemo za božič, na silvestrovo, za veliko noč in za martinovo. Razkošno obloženo z nadevom iz mletih orehov, sladkorja, masla in mleka. Odišavljeno z vanilijevim sladkorjem, limonino lupinico in rumom.
Prava potica mora biti sočna in bogata, zato speči dobro in lepo potico zagotovo ni enostavno, saj je veliko stvari, na katere morate biti pozorni in še več tistih, pri katerih gre lahko kaj narobe. Če vam v prvo ne uspe, poskusite ponovno. Dobiti morate občutek, kdaj je testo ravno pravšnje in občutek za zavijanje, kar pomeni, da je morate speči kar nekaj potic, preden bo nastala popolna orehova potica.
Vedno pa se lahko oglasite v Klubu gurmanov Skaručna na tečaju peke orehove potice.
Skupni čas 2 hrs
Vrsta jedi Sladice
Vrsta kuhinje Slovenska
Porcije 4 osebe

Sestavine
  

  • 50 dag dag
  • 7 dag masla
  • 6 dag sladkorja
  • sol
  • 4 4
  • limonina lupina
  • 3 - 4 dag kvasa

Testo

  • 50 dag moke
  • 7 dag dag
  • 2 dcl mleka
  • mleka dag sladkorja
  • sol
  • 4 rumenjaki (ali 2 rumenjaka in 2 jajci)
  • rum
  • limonina lupina
  • 3 - 4 dag kvasa

Nadev

  • 50 dag zmletih orehov
  • 10 10 nasekljanih orehov 
  • 1 - 2 dcl mleka
  • limonina lupina
  • rum
  • 10 dag sladkorja 
  • 4 dag masla
  • vanilijev sladkor

NAVODILA
 

  • Kvašeno testo zamesim in ga pustim vzhajati.
  • Pripravim orehov nadev.
  • Vzhajano testo razvaljam in namažem z nadevom. Nadev potresem z nasekljanimi orehi.
  • Potico zvijem in jo položim v masten, z drobtinami potresen model. Ponovno pustim vzhajati.
  • Vzhajano prebodem z vilicami in namažem s stepenim jajcem.
  • Eno uro pečem pri 200 - 220 stopinjah Celzija.
  • Po 15 minutah temperaturo zmanjšam na 180 stopinj.