Napoleon

Napoleon je priljubljena ruska sladica, ki se nahaja iz več plasti tankih listnatih testenin, ki so nadevane z vaniljevo kremo.
Vrsta jedi Brezmesne jedi, jajčne jedi, kruh in pecivo, Sladice
Sestavine
Krema
- jajca
- sladkor
- maslo
- mleko
- homogenizirano mleko
- konjak
Testo
- moka
NAVODILA
Krema
- Jajca razdelim na beljake in rumenjake. Mleko zlijem v rumenjake
- Vse skupaj zmešam
- Dodam sladkor
- Jajcem dodam moko in premešam
- počasi zlivam v vrelo mleko, dodam tudi homogenizirano ( zgoščeno ) mleko
- Kuham vsaj 7 minut in neprestano mešam, da se ne naredijo grudice
- Na koncu dodam še maslo in ponovno mešam do gladkega
- Mešam in hladim v drugi posodi s hladno vodo
Testo
- V posodo presejem moko
- Dodam maslo
- Dodam mleko
- Stisnem limono
- Dodam malo konjaka
- Premešam
- Gnetem
- Gnetem do gladkega in pustim počivat vsaj pol ure
- Testo razrežem na enake kose
- razvaljam na kroge
- Postavim v pekač
- z vilico ali nožem naluknjam, da se ne napihne
- in spečem
Zlaganje
- Testo položim na pladenj
- Namažem z kremo
- ponovim
- ponovim
- ponovim
- ponovim
- ponovim
- zdrobim poškodovane oblate
- posujem po torti
- Narežem in dekoriram po želji s karamelom, čokolado, jagodami, smetano
Pripombe
Napoleon je priljubljena ruska sladica, ki se nahaja iz več plasti tankih listnatih testenin, ki so nadevane z vaniljevo kremo. Ta sladica je bila prvič pripravljena 19. stoletja v Rusiji in je bila imenovana po Napoleonu Bonapartu, ker naj bi bil velik ljubitelj sladic. Pri pripravi Napoleona se najprej pečejo tanke plasti listnatega testa, ki se nato polagajo na vrh kreme, ki je narejena iz mleka, sladkorja, jajca in vaniljevega izvlečka. Kremo in testo se ponavadi naizmenično polaga, dokler ni doseženo želeno število plasti. Na vrhu sladice se lahko postreže z različnimi okraski, kot so sveže jagode ali stopnja smetane. Ta sladica je znana po svojem bogatem okusu in teksturi, ki se stopi v ustih. Napoleon je priljubljen sladek prigrizek na ruskih praznovanjih in praznikih, saj predstavlja simbol razkošja in okusa.