fbpx

Mlečni močnik moje mame

Priprava mlečni močnik kuhajmo skupaj kulinarični teambuilding v klub gurmanov skarucna

Sestavine
  

  • moka
  • mleko
  • jajca
  • sol
  • kakav, sladkor - opcijsko

Navodila
 

  • Moko presejem.
  • V lonec nalijem mleko posolim.
  • V moko ubijem jajca in zmešam, da nastanejo male kepice.
  • Ko mleko zavre vmešam zmes - kepice v mleko.
  • Na počasnem ognju kuham vsaj 10 minut.
  • Za otroke močnik sladkamo in posipamo s kakavom.

Opombe

Mlečni močnik je tradicionalna slovenska jed, ki izvira iz kmečkih kuhinj. Ta okusna jed se pripravlja iz skute in moke ter jo lahko postrežemo kot sladico ali kot glavno jed.
Zgodovina mlečnega močnika zdaj v času, ko so kmetje na slovenskih podeželjih imeli svoje domače živali in so proizvajali mleko ter mlečne izdelke. Skuta, ki je ena izmed glavnih sestavin mlečnega močnika, je bila pomembna hrana za kmečke družine, saj je bila lahko dostopna in jo je bilo enostavno pripraviti. Skuta se pridobiva iz mleka in je bogata z beljakovinami ter drugimi hranilnimi snovmi.
Mlečni močnik se pripravi tako, da skuto z mešanico z jajci, moko in drugimi sestavinami ter oblikujem kroglice, ki jih kuham v mleku. Postrežem ga lahko s sladkorjem, cimetom, maslom ali drugimi dodatki po želji.
Čeprav je mlečni močnik tradicionalna Slovenska jed, je priljubljen tudi v drugih državah, kot tako na primer Hrvaška, Srbija in Avstrija. Različne regije imajo svoje značilnosti v pripravi mlečnega močnika, vendar pa ostajajo skuta osnovnih sestavin te okusne jedi. Današnji recept mlečnega močnika je recept moje mame, ki je preživela otroštvo v Markovcih pri Ptuju.
Vse več ljudi se vrača k tradicionalnemu načinu priprave hrane, ki je tako povezana s koreninami in zgodovino. Mlečni močnik je eden izmed takšnih jedi, ki se nas spomnijo na preproste in okusne sestavine, ki so jih kmetje uporabljali v preteklosti. Danes mlečni močnik žal ni na menujih po Slovenskih restavracijah ali gostilnah.
Vrsta jedi Jedi iz šporheta, jedi na žlico
Vrsta kuhinje Slovenska