Domov > Recepti Matevž

Matevž - recept

Matevž

Recept za odlično slovensko tradicionalno jed iz krompirja in fižola, ki jo skupaj pripravljamo tudi na kulinaričnih delavnicah in team buildingih v Klubu gurmanov Skaručna, pod vodstvom chefa Marka Žagarja.
Čas priprave 1 d 3 hrs
Čas kuhanja 2 hrs
Vrsta jedi Brezmesne jedi
Vrsta kuhinje Slovenska
Porcije 10 oseb

pripomočki

  • deska za rezanje
  • nož za lupljenje
  • 2 visoki kozici
  • pasirka

Sestavine
  

  • 3 3 svinjske masti
  • 3 čebule
  • 5 strokov strokov
  • 1 kg krompirja
  • 1 kg fižola

NAVODILA
 

  • Fižol operem in čez noč namakam v hladni vodi.
  • Namočenega za 3 minute stresem v vrelo vodo, vodo odlijem in jo nadomestim s svežo. Dodam nekaj listov lovorja, celega črnega popra in počasi kuham do mehkega. Shranim si nekaj fižolove vode za pozneje, da z njo po potrebi razredčim jed.
  • V drugem loncu skuham neolupljen krompir, da ohrani kar čimveč okusa.
  • Krompir olupim.
  • Na svinjski masti prepražim nasekljano čebulo.
  • Krompir pretlačim.
  • Drobno nasekljam ali stisnem nekaj strokov česna.
  • Popraženi čebuli čisto na koncu dodam sveže stisnjen česen, na hitro premešam ( pazim, da se česen ne zažge) in dodam še kuhan fižol.
  • Fižolu dodam še krompir, sol, poper in vse skupaj dobro pretlačim.
  • Po potrebi dolijem malo fižolove vode.

Pripombe

Nasvet
Matevž je še posebej okusen, če je zabeljen z ocvirki.
Namesto svinjske masti lahko uporabim tudi katerokoli olje, ki mi ustreza.
Preostalo fižolovko shranim za zalivanje drugih jedi npr Ričet, itd