Marko Žagar: Frtalja in pekoča čebula v bučnem olju

Avtor: Marko Žagar

Ob imenu Marko Žagar skoraj vsi pomislijo na Klub gurmanov Skaručna. Marko Žagar, ki z dušo in srcem kraljuje za štedilnikom, je za tokratni recept iz nekaj jajc in čebule pripravil malico za prste polizati.

Koncept Kluba gurmanov Skaručna je daleč od klasične predstave gostilne. Sloni na tematskih dogodkih in je mešanica kuharskega tečaja in zabave hkrati. Vnaprej napovedane skupine se združijo pod taktirko priznanega dobrojedca in uživača, ki zbrane ob zvokih glasbe in dobri kapljici pripelje do vrhunca večera – pokušine več kot ducata vrhunskih kulinaričnih presežkov.

Za 4 osebe: 


  • 10 jajc
  • 2 čebuli
  • grobo mleta sol
  • grobo mlet poper
  • bučno olje
  • kruh

Čebulo narežemo na rezine in jo prepražimo na svinjski masti do ravno prav zagorelega odtenka. Čebulo solimo in šele nato dodamo umešana jajca, ki jih na hitro popečemo, da ostanejo sočna. Jajčka zabelimo z ocvirki (od tod naprej se jed ne deklarira več kot primorska), na koncu popopramo s svežim, grobo mletim poprom.
Za pridih štajerskih koncev kot prilogo serviramo na rezine narezano čebulo, ki jo polijemo s kakovostnim bučnim oljem in posujemo z grobo mleto soljo. Kot so včasih rekli: »Krüh pa ljük pa je južna tü.« Zraven narežemo črn kruh.

Vir: Slovenske Novice

Sommelier Boris Gašparin k frtalji in pekoči čebuli v bučnem olju priporoča šipon

novice

Preberite še več

Recept za punč

Avtor: Marko Žagar PUNČ IZ KLUBA GURMANOV SKARUČNA Punč izvira iz Indije, angleški mornarji pa so bili tisti, ki so v začetku 17. stoletja napitek

Več »

Zelje 4x na teden

Avtor: Marko Žagar Velik ljubitelj dobre hrane in ustanovitelj Kluba gurmanov Skaručna, društva za ohranjanje kulinarične dediščine Slovenije Marko Žagar najbolj uživa, ko lahko ljudem

Več »