Majoneza
Priprava prave domače majoneze je enostavna in preprosta. Zaradi svežih sestavin bo njen okus bolj poln, hkrati pa je domača majoneza veliko bolj zdrava od kupljene. Poda se k ribam, ocvrti hrani in mrzlem mesu, dodajam jo lahko v sendviče, na zelenjavne plošče, na kuhana jajčka ali pa enostavno namažem na kruh.
Čas kuhanja 10 mins
Skupni čas 10 mins
Vrsta jedi Brezmesne jedi
Vrsta kuhinje Slovenska
- olje
- jajca
- gorčica
- sol
- limonin sok
- poper
- jušna osnova
- belo vino
1/2 žlice gorčice dam v skledo za mešanje in posolim.
Rumenjake ločim od beljakov, dodam v skledo in mešam z metlico oz. z mešalnikom - ne stepam!
Med mešanjem počasi dodajam olje in ne preneham, dokler olje ni več vidno. Za večjo količino majoneze dodajam vedno več olja.
Ko je majoneza narejena, jo začinim z 2-3 kapljicami limoninega soka ter z malo belega vina oz. 1 žlico jušne osnove.
Nasvet:Če bom olje dodajal prehitro, se bo majoneza sesirila. Če se to zgodi, bom moral ponovno delati od začetka in namesto dodajanja olja dodajam tisto, kar se je sesirilo ( seveda bom potreboval potem več olja). Kdaj je majoneza narejena? Prst pomočim v majonezo in ko ga potegnem vem in je suh, imam narejeno pravo majonezo, če ne dodajam počasi še olja!