fbpx

Majoneza

Priprava prave domače majoneze je enostavna in preprosta. Zaradi svežih sestavin bo njen okus bolj poln, hkrati pa je domača majoneza veliko bolj zdrava od kupljene. Poda se k ribam, ocvrti hrani in mrzlem mesu, dodajam jo lahko v sendviče, na zelenjavne plošče, na kuhana jajčka ali pa enostavno namažem na kruh.
Čas kuhanja 10 minutes
Skupni čas 10 minutes
Vrsta jedi Brezmesne jedi
Vrsta kuhinje Slovenska

Sestavine
  

  • olje
  • jajca
  • gorčica
  • sol
  • limonin sok
  • poper
  • jušna osnova
  • belo vino

NAVODILA
 

  • 1/2 žlice gorčice dam v skledo za mešanje in posolim.
  • Rumenjake ločim od beljakov, dodam v skledo in mešam z metlico oz. z mešalnikom - ne stepam!
  • Med mešanjem počasi dodajam olje in ne preneham, dokler olje ni več vidno. Za večjo količino majoneze dodajam vedno več olja.
  • Ko je majoneza narejena, jo začinim z 2-3 kapljicami limoninega soka ter z malo belega vina oz. 1 žlico jušne osnove.
  • Nasvet:
    Če bom olje dodajal prehitro, se bo majoneza sesirila. Če se to zgodi, bom moral ponovno delati od začetka in namesto dodajanja olja dodajam tisto, kar se je sesirilo ( seveda bom potreboval potem več olja). Kdaj je majoneza narejena? Prst pomočim v majonezo in ko ga potegnem vem in je suh, imam narejeno pravo majonezo, če ne dodajam počasi še olja!