fbpx

Krompirjevi štruklji v teranovi omaki s suhimi slivami

Krompirjevi Štruklji s Teranovim Prelivom, recept v fotografiji, Klub Gurmanov Skaručna
Predstavljamo enostavnejšo različico štrukljev, priljubljene slovenske specialitete, ki so jo uporabljale že naše babice.
Čas priprave 1 hour 30 minutes
Skupni čas 1 hour 30 minutes
Vrsta jedi Jedi iz šporheta, Krompirjeve jedi, Sladice
Vrsta kuhinje Slovenska

Sestavine
  

  • Krompir
  • Ostra bela moka
  • Jajca
  • Sol
  • Drobtine
  • Maslo
  • Sladkor
  • Teran
  • Meta
  • Muškatni orešček
  • Cimet
  • Čili
  • Suhe slive

NAVODILA
 

  • Neolupljen star krompir operem in ga (neolupljenega) kuham do mehkega.
  • Krompir ohladim, olupim in pretlačim.
  • Pretlačenemu krompirju dodam ostro belo moko, sol in jajca.
  • Vse skupaj na hitro pregnetem in zvaljam v 3mm do 5mm debelo testo.

Nadev

  • Med tem, ko se kuha krompir na suho prepražim drobtine. Pražim zelo počasi, dokler niso lepo zlato rumene. Nato jih ohladim do mlačnega in šele takrat dodam maslo in premešam.
  • Ta nadev na tanko namažem čez razvaljano testo.
  • Štrukelj zvijem v rolado in ga zavijem še v alu folijo, ki sem jo pred tem potrosil z drobtinami (da se rolada nanjo ne sprime).
  • Štrukelj kuham v vodi na zmernem ognju približno 35 minut.

Polivka (pripravljamo med tem, ko kuhamo štruklje)

  • Sladkor pražim do karamela. Med praženjem konstantno mešam. Nato zalijem z malo vode, da se sladkor ohladi.
  • Zalijem s teranom, dodam krušne drobtine, da se malo zgosti in počasi kuham na malem ognju.
  • Začinim z meto, muškatnim oreščkom, cimetom in čilijem.
  • V posebni ponvi v vodi skuham suhe slive. Ko so skuhane, jih razkoščičim in jih dodam v teranovo omako.
  • Ko je štrukelj kuhan ga vzemite iz vode, odvijte alu folijo in razrežite na 3 cm debele kose. Te potem servirajte na krožniku in zalijte še s teranovo polivko in suhimi slivami.