Krompirjevi štruklji v teranovi omaki s suhimi slivami
Predstavljamo enostavnejšo različico štrukljev, priljubljene slovenske specialitete, ki so jo uporabljale že naše babice.
Čas priprave 1 hr 30 mins
Skupni čas 1 hr 30 mins
Vrsta jedi Jedi iz šporheta, Krompirjeve jedi, Sladice
Vrsta kuhinje Slovenska
- Krompir
- Ostra bela moka
- Jajca
- Sol
- Drobtine
- Maslo
- Sladkor
- Teran
- Meta
- Muškatni orešček
- Cimet
- Čili
- Suhe slive
Neolupljen star krompir operem in ga (neolupljenega) kuham do mehkega.
Krompir ohladim, olupim in pretlačim.
Pretlačenemu krompirju dodam ostro belo moko, sol in jajca.
Vse skupaj na hitro pregnetem in zvaljam v 3mm do 5mm debelo testo.
Nadev
Med tem, ko se kuha krompir na suho prepražim drobtine. Pražim zelo počasi, dokler niso lepo zlato rumene. Nato jih ohladim do mlačnega in šele takrat dodam maslo in premešam.
Ta nadev na tanko namažem čez razvaljano testo.
Štrukelj zvijem v rolado in ga zavijem še v alu folijo, ki sem jo pred tem potrosil z drobtinami (da se rolada nanjo ne sprime).
Štrukelj kuham v vodi na zmernem ognju približno 35 minut.
Polivka (pripravljamo med tem, ko kuhamo štruklje)
Sladkor pražim do karamela. Med praženjem konstantno mešam. Nato zalijem z malo vode, da se sladkor ohladi.
Zalijem s teranom, dodam krušne drobtine, da se malo zgosti in počasi kuham na malem ognju.
Začinim z meto, muškatnim oreščkom, cimetom in čilijem.
V posebni ponvi v vodi skuham suhe slive. Ko so skuhane, jih razkoščičim in jih dodam v teranovo omako.
Ko je štrukelj kuhan ga vzemite iz vode, odvijte alu folijo in razrežite na 3 cm debele kose. Te potem servirajte na krožniku in zalijte še s teranovo polivko in suhimi slivami.