Domov > Recepti Krofi

Peka Krofov, recept v fotografiji, Klub Gurmanov Skaručna

Krofi

Vrsta jedi Jedi iz šporheta, Sladice
Vrsta kuhinje Slovenska

Sestavine
  

  • jajca - od teh so vsaj 3 samo z rumenjaki
  • sladkor
  • mleko
  • moka
  • kvas
  • vanilijev sladkor
  • kapljica limoninega soka
  • voda
  • sol
  • maslo
  • mast za cvrenje, olje po izbiri
  • marmelada po izbiri
  • kapljica ruma

NAVODILA
 

  • V skledi z ostro moko na sredini naredim vdolbino, kamor vmešam tekočino hladnega mleka in vroče vode. V tekočino še prej dodam kvas, dokler se ne raztopi. Vse skupaj premešam in nadaljujem do mehkega testa. Posujem z moko in prekrijem s krpo. Vse skupaj pustim vzhajati približno pol ure, dokler se testo ne napne.
  • V naslednji fazi pripravim novo maso iz rumenjakov, preostalih jajc z beljaki, sladkorja, limoninega soka, soli, vanilijevega sladkorja in kapljice ruma. Dodam penastemu maslu.
  • V testo vmešam narejeno mešanico in gnetem do gladkega testa. Testo ponovno pokrijem in ga pustim vzhajati slabe pol ure.
  • Začnem z izrezovanjem kosov in oblikujem krofe tako, da testo objamem z dlanmi. Na ravni površini ga nežno oblikujem v lepo okroglo obliko. Na koncu jih malenkost stisnem.
  • Krofe položim v pekač, rahlo posut z moko. Pokrijem jih s krpo in pustim na toplem slabe pol ure.
  • Med tem časom segrejem olje in po dobrih dvajsetih minutah začnem s cvretjem. Krofe obrnem navzdol z gladko stranjo in pokrijem ponev v kateri cvrem. Na vsake 2-3 minute krofe obrnem in jih cvrem še enkrat 2-3 minute do nastanka belega roba.
  • Da so krofi manj mastni, jih položim na papirnate brisače.
  • Čisto na koncu napravim tanko odprtinico skozi katero vbrizgam marmelado, ki ji po izbiri dodam kapljico ruma. Posujem jih s sladkorjem.
  • Če so krofi brez vmesnega roba, je testo premalo vzhajalo. Pred cvrenjem jih je dobro malce pustiti, da se posušijo zato, da obdržijo gladko površino brez vdolbin.