Domači kokoši odstranim perje in drobovino ter jo temeljito operem. Odrežem žlezo iz repa.
Kokoš položim v visok lonec s hladno vodo in kar najpočasneje segrevam vodo do vrelišča.
Dodam sol, celi poper, lovorjev list ter na cm debele narezane kolobarje čebule, ki sem jo zapekel v ponvi ali na žaru do skoraj črne barve.
Juha naj bo do vrelišča na najmanjšem ognju tako, da bo potrebovala vsaj 45 minut do vretja.
Po približno 4 - 5 urah kuhanja (pod vreliščem - juha ne sme vreti!) dodam jušno zelenjavo in kuham dokler se zelenjava ne zmehča. Med tem časom pripravim žlikrofe, nadevane s poljubnim nadevom.
Žlikrofi z jurčki
Za testo za žlikrofe zamešam moko, vodo in malce olja. Gnetem do gladkega ter razvaljam na približno mm debeline.
Testo razrežem na kvadrate velikosti 6x6 cm.
Posamezne kvadratke nadevam z jurčki, prepraženimi na čebuli, začinjenimi s sesekljanim česnom, soljo, mletim poprom, majaronom in malce belega vina.
Testo prepognem, da dobim nadevane trikotnike ter jih stisnem na stikih, da se sprimejo.