Domov > Recepti Kokošja župa z žlikrofi

Kokošja Juha z mesom

Kokošja župa z žlikrofi

Vrsta jedi Jedi iz šporheta, jedi na žlico
Vrsta kuhinje Slovenska

Sestavine
  

  • Domača kokoš
  • Sol
  • Celi poper
  • Lovorjev list
  • Čebula
  • Jušna zelenjava
  • Moka
  • Olje
  • Jurčki
  • Majaron
  • Belo vino

NAVODILA
 

  • Domači kokoši odstranim perje in drobovino ter jo temeljito operem. Odrežem žlezo iz repa.
  • Kokoš položim v visok lonec s hladno vodo in kar najpočasneje segrevam vodo do vrelišča.
  • Dodam sol, celi poper, lovorjev list ter na cm debele narezane kolobarje čebule, ki sem jo zapekel v ponvi ali na žaru do skoraj črne barve.
  • Juha naj bo do vrelišča na najmanjšem ognju tako, da bo potrebovala vsaj 45 minut do vretja.
  • Po približno 4 - 5 urah kuhanja (pod vreliščem - juha ne sme vreti!) dodam jušno zelenjavo in kuham dokler se zelenjava ne zmehča. Med tem časom pripravim žlikrofe, nadevane s poljubnim nadevom.

Žlikrofi z jurčki

  • Za testo za žlikrofe zamešam moko, vodo in malce olja. Gnetem do gladkega ter razvaljam na približno mm debeline.
  • Testo razrežem na kvadrate velikosti 6x6 cm.
  • Posamezne kvadratke nadevam z jurčki, prepraženimi na čebuli, začinjenimi s sesekljanim česnom, soljo, mletim poprom, majaronom in malce belega vina.
  • Testo prepognem, da dobim nadevane trikotnike ter jih stisnem na stikih, da se sprimejo.
  • V rahlo osoljeni vreli vodi jih kuham 10 minut.