fbpx

Kokošja župa z žlikrofi

Prava domača perutninska, kokošja juha, recept, odlična jed, ki jo skupaj z vami pripravljamo na kulinaričnih delavnicah, kuharskih tečajih ali kulinaričnih teambuildingih v Klub Gurmanov Skaručna

Sestavine
  

  • Domača kokoš
  • Sol
  • Celi poper
  • Lovorjev list
  • Čebula
  • Jušna zelenjava
  • Moka
  • Olje
  • Jurčki
  • Majaron
  • Belo vino

Navodila
 

  • Domači kokoši odstranim perje in drobovino ter jo temeljito operem. Odrežem žlezo iz repa.
    Čisto prava, najboljša, Domača kokošja juha je odlična jed, ki jo skupaj z vami pripravljamo na kulinaričnih delavnicah, kuharskih tečajih ali kulinaričnih teambuildingih v Klub Gurmanov Skaručna
  • Kokoš položim v visok lonec s hladno vodo in kar najpočasneje segrevam vodo do vrelišča.
  • Dodam sol, celi poper, lovorjev list ter na cm debele narezane kolobarje čebule, ki sem jo zapekel v ponvi ali na žaru do skoraj črne barve.
  • Juha naj bo do vrelišča na najmanjšem ognju tako, da bo potrebovala vsaj 45 minut do vretja.
  • Po približno 4 - 5 urah kuhanja (pod vreliščem - juha ne sme vreti!) dodam jušno zelenjavo in kuham dokler se zelenjava ne zmehča. Med tem časom pripravim žlikrofe, nadevane s poljubnim nadevom.

Žlikrofi z jurčki

  • Moko presejem, dodam sol. vodo in malce olja. Gnetem do gladkega.
  • Pokrijem z pvc folijo in pustim počivati vsaj 30 minut.
  • Nato ga razvaljam na približno mm debeline.
  • Testo razrežem na trakove velikosti 50x5 cm.
    Idrijski žlikrofi, žlinkrofi so odlična jed, ki jo skupaj pripravljamo na kulinaričnih delavnicah, kuharskih tečajih ali kulinaričnih teambuildingih v Klub Gurmanov Skaručna
  • Na trakove položim nadev v obliki kroglice
  • Testo prepognem čez kroglice
    Idrijski žlikrofi, žlinkrofi so odlična jed, ki jo skupaj pripravljamo na kulinaričnih delavnicah, kuharskih tečajih ali kulinaričnih teambuildingih v Klub Gurmanov Skaručna
  • ter jih z dlanjo stisnem na stikih,
    Idrijski žlikrofi, žlinkrofi so odlična jed, ki jo skupaj pripravljamo na kulinaričnih delavnicah, kuharskih tečajih ali kulinaričnih teambuildingih v Klub Gurmanov Skaručna
  • Razrežem
    Idrijski žlikrofi, žlinkrofi so odlična jed, ki jo skupaj pripravljamo na kulinaričnih delavnicah, kuharskih tečajih ali kulinaričnih teambuildingih v Klub Gurmanov Skaručna
  • Na koncih stisnem, oblikujem
    Idrijski žlikrofi, žlinkrofi so odlična jed, ki jo skupaj pripravljamo na kulinaričnih delavnicah, kuharskih tečajih ali kulinaričnih teambuildingih v Klub Gurmanov Skaručna
  • in na sredini s prstom pritisnem, da naredim vdolbinico
    Idrijski žlikrofi, žlinkrofi so odlična jed, ki jo skupaj pripravljamo na kulinaričnih delavnicah, kuharskih tečajih ali kulinaričnih teambuildingih v Klub Gurmanov Skaručna
  • V rahlo osoljeni vreli vodi jih kuham 10 minut.
    Idrijski žlikrofi, žlinkrofi so odlična jed, ki jo skupaj pripravljamo na kulinaričnih delavnicah, kuharskih tečajih ali kulinaričnih teambuildingih v Klub Gurmanov Skaručna
  • Odcedim in jih na hitro opražim na olivnem olju (pol minute).

Nadev

  • Jurčke prepražim na čebuli
  • začinim s nasekljanim česnom
  • solim začinim še z mletim poprom in majaronom
  • Zalijem z malce belega vina
  • Dodam še nasekljan peteršilj
  • Na hitro ohladim in po potrebi še malce nasekljam

Opombe

Prava domača kurja juha je ena izmed najbolj priljubljenih jedi, ki jo pripravljajo po vsem svetu. Za pripravo te okusne juhe potrebujem svežo kokoš, zelenjavo, začimbe ter nekaj časa in potrpljenja.
Najprej kokoš operem in jo skuhamo v vodi skupaj z zelenjavo, kot so korenje, peteršilj, zelena, luštrek, koleraba, čebula in zeleni deli pora. Za boljši okus lahko dodam tudi nekaj česna, lovorjev list in cel poper.
Ko se meso in zelenjava skuhata, juho precedim in odstranim koščke mesa in zelenjave. V juho lahko dodam še testenine, riž ali krompir, ter začinim po okusu.
Prava domača kurja juha je zdrava, polna hranilnih snovi in ​​ima okus, ki vas bo navdušil. Postrezite jo ter uživajte v slastnem obroku.
Vrsta jedi Jedi iz šporheta, jedi na žlico
Vrsta kuhinje Slovenska