Knedli (sadni cmoki)
Doma pripravljeni marelični cmoki so izvrstna sladica, ki jo pripravljamo tudi skupaj z vami v Klubu gurmanov Skaručna na kulinaričnih teambuildingih, kuharskih tečajih in kulinaričnih delavnicah pod vodstvom Chefa Marka Žagarja.
Vrsta jedi Sladice
Vrsta kuhinje Slovenska
- Star moknat krompir 1kg
- Sol
- Jajca (2 jajci na kg moke)
- Bela gladka moka
- Bela ostra moka
- Cimet
- Marelice
- Maslo
- Drobtine
Star moknat krompir operem in celega skuham v osoljeni vodi.
Ohlajenega olupim, posolim in pretlačim v pire.
Na vsak kg krompirja umešam dve do tri jajca, belo ostro moko in še belo gladko moko (2 jajci na kg moke).
Nato maso pregnetem. Zelo pomembno je, da testa ne gnetem predolgo in ga NE pustim stati, sicer po krompir spustil vodo, zmes pa bo postala lepljiva.
Marelicam odstranim koščico. Najlaže to storim tako, da jo zarežem naokoli, z rokami primem obe polovici in obrnem.
Z rokami iz testa oblikujem polpete in jih napolnim z pol marelice, dodam žličko sladkorja ter oblikujem male cmoke. Kuham jih cca. 10 do 12 minut (odvisno od velikosti) v vreli vodi.
Preliv
Med tem, ko se knedli - cmoki kuhajo za preliv počasi prepražim drobtine na maslu.
Vsak cmok posebej prelijem z žlico na maslu prepraženih drobtin in začinim s cimetom.