Kako lahko porabimo presežek krompirja?

Se vam je že večkrat zgodilo, da ste za kosilo skuhali preveč krompirja, sedaj pa ne veste, kako bi ga porabili?

Za krompir je značilno, da ga je potrebno pojesti takoj, in ga zato ne pogrevamo. Chef Marko Žagar nam je zaupal nekaj receptov, kaj lahko storimo s presežkom že skuhanega krompirja.

Iz predhodno skuhanega krompirja lahko naredimo krompirjevo testo. Recept zanj si lahko preberete TUKAJ. Iz krompirjevega testa lahko naredimo različne jedi: njoke, svaljke ali luleke, cmoke ali knedle, ocvrtke ali krokete, štruklje … Krompir torej pretlačimo in posolimo, dodamo jajček in moko, nato testo na kratko zgnetemo. Razlika med testom za njoke in cmoke je samo v dodajanju moke, saj jo pri slednjih potrebujemo malce več, ker je čas kuhe daljši, medtem ko mora testo za njoke in svaljke vsebovati čim manj moke, le toliko, da testo drži skupaj, saj na ta način dobimo puhaste njoke. Tako pripravljeno testo lahko tudi povaljamo v jajcu in drobtinah in nato ocvremo na svinjski masti, da nastanejo kroketi.

Presežek praženega krompirja lahko uporabimo namesto moke za zgostitev gobove juhe ali omake. Lahko ga uporabimo tudi v kislem zelju ali repi in na ta način dobimo joto. Izvrstna jed, ki jo lahko pripravimo iz presežka krompirja, pa so tudi krompirjevi polpeti.

novice
Punč, Zasebni dogodki, tematski dogodki, Vinske degustacije, prezentacije Slovenskih vinarjev, Kulinarični teambuilding, kuharski tečaj, kulinarične delavnice, rojstni dnevi v klub gurmanov Skaručna

Recept za punč

Avtor: Marko Žagar PUNČ IZ KLUBA GURMANOV SKARUČNA Punč izvira iz Indije, angleški mornarji pa so bili tisti, ki so v začetku 17. stoletja napitek

Več »
Kako smo se v Klubu gurmanov učili mojstrskih prijemov pri kuhanju, Zasebni dogodki, tematski dogodki, Vinske degustacije, prezentacije Slovenskih vinarjev, Kulinarični teambuilding, kuharski tečaj, kulinarične delavnice, rojstni dnevi v klub gurmanov Skaručna

Zelje 4x na teden

Avtor: Marko Žagar Velik ljubitelj dobre hrane in ustanovitelj Kluba gurmanov Skaručna, društva za ohranjanje kulinarične dediščine Slovenije Marko Žagar najbolj uživa, ko lahko ljudem

Več »
Mobile Menu