Priprava

Kuhanje

Serviranja

Recipe Image

Sestavine

Opombe

Nasvet
Jota je najboljša, če se v njej kuha nekaj svinjskega. To je lahko suho prekajeno meso ali pa salo koža katera ostane od slanine ali pancete. Ker bo to dalo joti svoj pravi okus, ne sme manjkati.
Priporočam kuhanje v večjih količinah, saj je jota ena tistih jedi, ki se najbolj posreči, ko jo pripravljamo v velikih količinah. 
Jota mora med kuhanjem konkretno vreti, saj ni juha. Ne tako močno da šprica čez rob, pa tudi ne mirno.
Bolje jo je skuhati kakšen dan prej, saj je naslednji dan zmeraj boljša. 
Vipavska jota
Vipavska jota se pripravlja iz kisle repe ali kislega zelja, svežega zelja ter ohrovta oz. pesinih listov, krompirja, fižola, zabele, moke, česna in popra. Vanjo dodamo tudi vino, lečo in fižol v zrnju ter začimbe. Njen poln okus dobi od klobas, ki se kuhajo v njej ali gnjatnih obreznin. 
Kraška jota
Enolončnica, ki jo pripravljajo na Krasu iz kisle repe ali kislega zelja. Zmeraj se vanjo doda tudi krompir. Posebna je kraška sladka jota, ki jo dodamo pretlačen krompir in fižol ter rdeče korenje, začimbe in žlico kisa.
Istrska jota
Istrska jota je enolončnica, ki se pripravlja iz kislega zelja in fižola v zrnju. Od ostalih se razlikuje v tem, da v njej ni krompirja.

Vrsta Jedi

    Navodila

    *Za boljši ogled, kliknite na sliko.

    Instruction Image
    Mobile Menu