fbpx

Jerpica - pogača z ocvirki

Jerpica - pogača kuhajmo skupaj kulinarični team building v klub gurmanov Skaručna
Jerpica ali ocvirkovka (tudi ocvirkova pogača) je odlična stara slovenska jed. Gre za slastno in nasitno pito domačega okusa, njena priprava pa je zelo enostavna in hitra. V starih časih so bile jerpice odlična rešitev za pogostitve ob večjih poljskih delih in ob času obiranja grozdja. Dobro nasitijo in so krepčilne, predvsem pa dišijo prijazno domače.
Pogača z ocvirki je odlična ideja za prigrizek, ki se dobro poda k mesninam, domačemu soku ali pivu.

Sestavine
  

  • Moka
  • Sol
  • Kvas
  • Sladkor
  • Mleko
  • Svinjska mast
  • Ocvirki

Navodila
 

  • Pri pripravi Jerpice zamesimo testo kot za kruh:
  • Moko, ogreto na sobni temperaturi, presejem v skledo, da se prezrači in očisti morebitnih nesnag in jo osolim.
  • Zamesim testo do gladkega (po potrebi med mesenjem dodam vodo ali moko).
  • Testo na toplem pustim počivati, da vzhaja.
  • Pečico segrejem na 220 stopinj (če imate krušno peč, pa jo očistite pepela).
  • Testo razvaljam na cca 1.5 centimetra (za prst debelo).
  • Premažem s svinjsko mastjo in potresemo z ocvirki. Rahlo potlačim, da se ocvirki sprimejo s testom.
  • V krušni peči ali v pečici pečemo približno 20 minut.
  • V pekaču pečemo približno 20 minut.

Opombe

Erpica, jerpica ali oprešák
Je jed narejena iz ostankov testa, tj. zmesna moka z otrobi. Gospodinje so pri pečenju kruha spekle tudi okusne male pogače, ki so bile premazane s smetano in obložene z ocvirki. Dan danes se te okusne male pogačice izvrstno izkažejo kot toplo pecivo na sprejemih in pogostitvah.
Čas priprave 1 hour
Total Time 1 hour
Vrsta jedi jedi iz krušne peči, kruh in pecivo
Vrsta kuhinje Slovenska