Domov > Recepti Izkoščičena nadevana račka ali Martinova gos

Nadevana - polnjena-izkoščičena račka ali Martinova Gos, recept v fotografiji, Klub Gurmanov Skaručna

Izkoščičena nadevana račka ali Martinova gos

Martinova gos ali račka je odličen recept za nadevano račko ali gos, ki jo skupaj z vami pripravljamo na kulinaričnih delavnicah ali kulinaričnih teambuildingih v Klubu Gurmanov Skaručna
Čas priprave 2 hrs 30 mins
Skupni čas 2 hrs 30 mins
Vrsta jedi jedi iz krušne peči
Vrsta kuhinje Slovenska
Porcije 4 osebe

Sestavine
  

  • Račka
  • Sol
  • Poper
  • Mleta kumina

Sestavine za nadev:

  • Star bel kruh
  • Čebula
  • Česen
  • Peteršilj
  • Jajce
  • Mleko
  • Belo vino
  • Meta
  • Majaron
  • Račja mast
  • Račja jetrca in srce

NAVODILA
 

  • Domačo račko operem in iz nje odstranim drobovje ( jetra, srce) in mast ( okoli riti).
  • Obrnem jo na prsi (s hrbtom je obrnjena gor) in zarežem kožo po hrbtenici od vratu do repa (repa ne odrežem).
    Izkoščičevanje za Nadevana - polnjena-izkoščičena račka ali Martinova Gos, recept v fotografiji, Klub Gurmanov Skaručna
  • Račko izkoščičim! Pod kožo zarežem ob rebrih do prsi (meso mora ostati na koži in ne na kosteh oz. prsnem košu).
  • Odstranim stegnenico, ključnico in cel prsni koš.
  • Ostane mi račka z bedrci in perutničkami.
    Izkoščičevanje za Nadevana - polnjena-izkoščičena račka ali Martinova Gos, recept v fotografiji, Klub Gurmanov Skaručna
  • Po obeh straneh jo natrem s soljo, popram in natrem z mleto kumino.

Priprava nadeva:

  • Čebulo prepražim na račji masti, ki mi je ostala od izkoščičevanja račke.
  • Jetrca narežem na male kocke.
  • Kruh narežem na kocke, ga začinim (majaron, peteršilj, meta) in premešam.
  • Dodam jetrca, mleko, belo vino in jajce.
  • Ko je čebula na zlato prepražena, dodam česen in polijem po nadevu (nadeva ne stiskam, da bodo kocke vseeno obdržale obliko).
  • Ponovno premešam.
  • Račko nadevam in jo zašijem od repa proti vratu.
    Izkoščičevanje za Nadevana - polnjena-izkoščičena račka ali Martinova Gos, recept v fotografiji, Klub Gurmanov Skaručna
  • Pripravljena za peko
    Nadevana - polnjena-izkoščičena račka ali Martinova Gos, recept v fotografiji, Klub Gurmanov Skaručna
  • Pečem v pečici približno 70 minut, vmes jo polivam s sokom
    Nadevana - polnjena-izkoščičena račka ali Martinova Gos, recept v fotografiji, Klub Gurmanov Skaručna
  • Hrustljavo zapečena nadevana račka ali Martinova gos
    Nadevana - polnjena-izkoščičena račka ali Martinova Gos, recept v fotografiji, Klub Gurmanov Skaručna
  • Postrežem skupaj z dušenim rdečim zeljem z jabolki in mlinci
    Nadevana - polnjena-izkoščičena račka ali Martinova Gos, Mlinci, pražen krompir recept v fotografiji, Klub Gurmanov Skaručna