fbpx

Kurenti – Koranti v Klubu gurmanov Skaručna

Kaj je lepšega, kot pod strokovnim vodstvom spoznati in ustvariti nekaj omamno dišečega in okusnega ter razvajati svoje brbončice?
Skupaj s KURENTI – KORANTI bomo ob odlični večerji odganjali zimo in zlo in priklicali pomlad, dobro letino, srečo in zadovoljstvo.

Dodaj v Google Koledar  

50,00 

29 na zalogi

Opis

Kulinarična delavnica

Kurenti – Koranti v Klubu gurmanov Skaručna

Cena: 50€

Kdaj: petek. 9.februar 2024, ob 17:00

Kje: KLUB GURMANOV SKARUČNA

Zahtevnost: 3/5

 

Kaj je lepšega, kot pod strokovnim vodstvom spoznati in ustvariti nekaj omamno dišečega in okusnega ter razvajati svoje brbončice? Skupaj s KURENTI – KORANTI bomo ob odlični večerji odganjali zimo in zlo in priklicali pomlad, dobro letino, srečo in zadovoljstvo. Ob prihodu vas bodo v Klubu gurmanov pričakale tradicionalne predjedi iz mojega repertoarja, ki jih bom skrbno pripravil posebej za vas, saj se na prazen želodec ne da ustvarjati. Ko se malo okrepčate, pa bomo skupaj prijeli za kuhalnice in skuhali vrsto izbranih okusnih jedi.
V petek bomo skupaj ustvarili:  
Za več informacij in prijavo na delavnico me kontaktirajte na: tel.: 051 666 566 ali na mail: info@klubgurmanov.si
Vabljeni vsi, ki ste lačni druženja, dobre hrane, pijače in novih znanj. Dekleta prinesite robčke Veselim se vaše družbe! Število prijav je omejeno. Spoznajte kurenta – koranta, najbolj priljubljen in množičen tradicionalni etnografski pustni lik, značilen za območje Ptujskega in Dravskega polja, Haloz in Slovenskih goric.
Začutite posebno energijo kurentov/korantov in njihovega sporočila. …morda niste vedeli
• Kurentova – korantova oprava je kurentija, sestavljena iz ovčjega kožuha, kurentove kape, petih zvoncev in ježevke. Tehta lahko tudi do 40 kg! Kurenti so obuti v črne škornje, ki jih poživijo z rdečimi ali zelenimi pletenimi gamašami. Po obliki kape poznamo dva tipa kurentov: tako imenovanega pernatega in rogatega. Tradicija veleva, da dekleta in žene na ježevko zavežejo robec – več robcev zvišuje ugled kurentu. V kurente – korante se je bilo včasih dovoljeno šemiti samo odraslim fantom. Vse od svečnice, 2. februarja, do pepelnične srede, so hodili v skupinah po domači in sosednjih vaseh, v spremstvu hudiča, ki je na domačiji ukradel kak par klobas. Njihov prihod k hiši je pomenil srečo celo prihajajoče leto. Če se je kurent povaljal po tleh, na dvorišču domačije, tisto leto sreče tam ni bilo. V drugi polovici 20. stoletja so pričeli v večjem številu zahajati na Ptuj, nastopati na Kurentovanju ter drugih organiziranih pustnih in folklornih prireditvah doma in na tujem.
Danes je okoli tisoč kurentov vključenih v številne podeželske in mestne skupine; največ je fantov in mož, nekaj tudi deklet in žena. Kurentije izdelujejo posebni redki mojstri. Čeprav je cena oprave dokaj visoka, je naročil iz leta v leto več, kar priča, da je kurent dediščina, ki pridobiva na popularnosti.

Mnenja

Zaenkrat še ni mnenj.

Bodi prvi ocenjevalec “Kurenti – Koranti v Klubu gurmanov Skaručna”

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Drugi izdelki