fbpx

Domače maslo (puter)

Domače maslo ali puter je odlična sestavina ali dodatek k jedem ali namaz, ki se jo učimo pripraviti na kulinaričnih delavnicah, kuharskih tečajih ali kulinaričnih teambuildingih v Klub Gurmanov Skaručna
Priprava domačega masla je povsem enostavna. Gre za najbolj preprost recept: vsebuje le sladko smetano in nekaj minut stepanja. Tako pripravljen puter je neprimerljivega vonja in okusa. Domače čajno maslo lahko zaužijete kot namaz ali pa kot nepogrešljiv dodatek številnim sladicam in jedem.

Sestavine
  

  • Sladka smetana

Navodila
 

  • Sladko smetano pustim stati v toplem prostoru, da mlečne bakterije spremenijo mlečni sladkor v kislino (rahlo jo skisamo).
  • Ko se malce zgosti, jo zlijem v mešalec. Stepam jo toliko časa, dokler se ne naredijo kepice.
  • Ko so te v velikosti lešnika, odlijem odvečno vodo, ki je nastala (pinjenec) in jih oplaknem s hladno vodo, da se izperejo.
  • Maslo dobro pregnetem, da iztisnem vso tekočino in ga poljubno oblikujem.
  • Domače maslo (puter) hranimo na hladnem.

Opombe

Maslo je ena najbolj razširjenih maščob v kulinariki. Izdeluje se iz mleka, predvsem kravjega, tako da se najprej loči smetana od mleka, nato pa se smetano stepa, dokler se ne spremeni v maslo. Maslo ima bogat, kremast okus in se pogosto uporablja pri kuhanju in peki. Uporablja se tudi kot namaz na kruhu ali kot sestavina pri pripravi omak, testenin, zelenjave in mesnih jedi. Obstaja več vrst masla, vključno s sladkorjem, nesoljenim, soljenim, kislim in aromatiziranim maslom. Maslo je bogato s hranili, vključno s maščobami, beljakovinami in vitamini, vključno z vitaminoma A in E. Kljub temu pa ga je treba uživati ​​zmerno, saj ima visoko vsebnost nasičenih maščob, kar lahko vpliva na zdravje srca in ožilja, če ga uživamo v prevelikih količinah.
Čas kuhanja 15 minutes
Total Time 15 minutes
Vrsta jedi Brezmesne jedi, Hladnje predjedi
Vrsta kuhinje Slovenska