fbpx

Čompe s skuto

Ta tradicionalna slovenska specialiteta prihaja iz bovške kuhinje in je značilna za celotno dolino Soče. Čeprav je jed povsem preprosta, se odlično prileže kot topla krompirjeva priloga ali kot samostojna jed in je v slovenski kulinariki zelo cenjena. Čompe je namreč narečna beseda za krompir in kuhan krompir je temelj slovenske kuhinje. Od prihoda k nam je krompir izpodrinil repo in kolerabo ter postal najbolj priljubljena slovenska priloga.
To okusno jed pripravljamo tudi skupaj na kulinaričnih team buildingih ter kuharskih tečajih in delavnicah.
Servings 4 osebe

Sestavine
  

  • 1 kg krompirja
  • 500 g skute
  • 1,5 dl kisle smetane
  • sol
  • beli poper v zrnju

Navodila
 

  • Opran, neolupljen krompir na hitro operem, stresem v lonec in zalijem s toliko hladne vode, da je krompir pokrit.
  • Pristavim na ogenj in počakam, da zavre. Krompir naj se počasi kuha do mehkega.
  • Ko je krompir skuhan ga odstavim in odlijem vodo. Lonec s krompirjem brez vode nato postavim nazaj na ogenj za 1-2 minuti, da se krompir odpari.
  • Medtem v skledi zmešam skuto, kislo smetano, sol in sveže mleti beli poper.
  • Krompir razpolovim in stresem v segreto skledo. Zraven ponudim skuto s smetano.

Opombe

Čompe s skuto
Čompe, kuhan neolupljen krompir v oblicah s skuto je značilna jed Bovške gastronomske regije Slovenije že iz 19. stoletja. V Bovcu se pripravlja vsako leto turistično prireditev »Čomparska noč«.
Čas kuhanja 1 hour 15 minutes
Total Time 1 hour 15 minutes
Vrsta jedi Brezmesne jedi
Vrsta kuhinje Slovenska