fbpx

Čemaževa juha

Čemaževa juha je jed na žlico, ki jo skupaj z vami pripravljamo na kulinaričnih delavnicah ali teambuildingih v Klub Gurmanov Skaručna
Čemaževa juha je priljubljena jed v pomladanskem času, ko začne rasti čemaž, rastlina z značilno česnovo aromo.
Čas priprave 30 minutes
Skupni čas 30 minutes
Vrsta jedi jedi na žlico, veganske jedi, zelenjavna juha
Vrsta kuhinje Slovenska

Sestavine
  

  • Čemaž
  • Čebula
  • Mleko
  • Sol
  • Muškatni orešček
  • Maslo
  • Star kruh narezan na kocke
  • Krompir (po izbiri za zgostitev)
  • Jušna osnova (po izbiri za obogatitev okusa)

NAVODILA
 

  • Na maslu opražim na drobno narezano čebulo, dodam na kocke narezan krompir, posolim in zalijem z vodo ali jušno osnovo.
  • Kuham dokler ni krompir skuhan.
  • Dodam mleko skupaj s čemažem ter kuham še kakšno minutko.
  • S paličnim mešalnikom zmeljem, da dobim kremno juho, jo po potrebi solim in začinim z muškatnim oreščkom.
  • K čemaževi juhi se odlično podajo kruhove kocke opražene na maslu in čemaževi cvetovi.

Pripombe

Čemaževa juha je priljubljena jed v pomladanskem času, ko začne rasti čemaž, rastlina z značilno česnovo aromo. Pri pripravi čemaževe juhe se uporabi listje čemaža, ki ga najprej popečem na maslu, nato pa ga lahko pripravim s krompirjem, jušno osnovo in drugimi sestavinami. Juha je lahka, zdrava in okusna, saj ima čemaž značilen okus po česnu, ki se dobro ujema s krompirjem. Čemaževa juha je tudi odličen način za uporabo svežega čemaža, ki ga lahko najdem v naravi ali pa ga kupim na tržnici. Je primerna za vegetarijance in vegane, lahko pa jo tudi prilagodim glede na lastne prehranske potrebe in okus.