fbpx

Čemaževa juha

Čemaževa juha je jed na žlico, ki jo skupaj z vami pripravljamo na kulinaričnih delavnicah ali teambuildingih v Klub Gurmanov Skaručna
Čemaževa juha je priljubljena jed v pomladanskem času, ko začne rasti čemaž, rastlina z značilno česnovo aromo.

Sestavine
  

  • Čemaž
  • Čebula
  • Mleko
  • Sol
  • Muškatni orešček
  • Maslo
  • Star kruh narezan na kocke
  • Krompir (po izbiri za zgostitev)
  • Jušna osnova (po izbiri za obogatitev okusa)

Navodila
 

  • Na maslu opražim na drobno narezano čebulo, dodam na kocke narezan krompir, posolim in zalijem z vodo ali jušno osnovo.
  • Kuham dokler ni krompir skuhan.
  • Dodam mleko skupaj s čemažem ter kuham še kakšno minutko.
  • S paličnim mešalnikom zmeljem, da dobim kremno juho, jo po potrebi solim in začinim z muškatnim oreščkom.
  • K čemaževi juhi se odlično podajo kruhove kocke opražene na maslu in čemaževi cvetovi.

Opombe

Čemaževa juha je priljubljena jed v pomladanskem času, ko začne rasti čemaž, rastlina z značilno česnovo aromo. Pri pripravi čemaževe juhe se uporabi listje čemaža, ki ga najprej popečem na maslu, nato pa ga lahko pripravim s krompirjem, jušno osnovo in drugimi sestavinami. Juha je lahka, zdrava in okusna, saj ima čemaž značilen okus po česnu, ki se dobro ujema s krompirjem. Čemaževa juha je tudi odličen način za uporabo svežega čemaža, ki ga lahko najdem v naravi ali pa ga kupim na tržnici. Je primerna za vegetarijance in vegane, lahko pa jo tudi prilagodim glede na lastne prehranske potrebe in okus.
Čas priprave 30 minutes
Total Time 30 minutes
Vrsta jedi jedi na žlico, veganske jedi, zelenjavna juha
Vrsta kuhinje Slovenska