fbpx

Bučna juha

Bučna juha, recept, odlična jed, ki jo skupaj z vami pripravljamo na kulinaričnih delavnicah, kuharskih tečajih ali kulinaričnih teambuildingih v Klub Gurmanov Skaručna
Bučna juha je odlična juha ali lahka večerja, ki nas bo pogrela v hladnejših mesecih. S svojo kremno teksturo in okusom po jeseni pa bo zagotovo navdušila tudi najbolj zahtevne gurmane.

Pripomočki

  • nož
  • lonec
  • žlica
  • deska za rezanje

Sestavine
  

  • 1 kos čebula rdeča
  • 1 strok česen
  • 1 kos buča
  • 2 krompir
  • 1 ščepec sol
  • poper
  • 2 kos lovor
  • 1 žlička olje extra deviško
  • jušna zelenjava po okusu

Navodila
 

  • Bučo prerežem na pol, očistim pešk in drobovine, olupim ter narežem na 8 delov
  • 25 minut jo pečem v pečici na 180 stopinjah
  • V kozici na olju prepražim na drobno narezano čebulo.
  • Čebuli dodam pečeno bučo, nasekljan česen ter solim in premešam.
  • Dodam na kocke narezan krompir, jušno zelenjavo ( po okusu), lovor.
  • Premešam in pokrito dušim (dodam še preostale začimbe).
  • Zalijem s toliko vode, da so sestavine pokrite.
  • Kuham da sestavine začnejo razpadati.
  • Odstranim lovorjeve liste in s paličnim mešalnikom vse zmiksam ali pretlačim z tlačilko za pire.
  • po potrebi še zalijem z vodo
  • začinim s šilcem belega vina
  • Dodam sladko smetano in začinim še z muškatnim oreščkom.
  • Po želji pokapljam z bučnim oljem.

Opombe

Nasvet
Bučno juho lahko legiram ali dodam žličko kisle smetane
Bučna juha je priljubljena jed v jesenskih in zimskih mesecih, ko se na trgu pohvalijo s svežo bučo. Lahko je pripravljena na več načinov, odvisno od želje in okusa posameznika.
Za pripravo bučne juhe potrebujem kakršnokoli bučo, čebulo, krompir, zeleno jušno osnovo ter začimbe po okusu, kot so sol, poper, timijan ali kumina. Bučo olupim in narežem na manjše koščke, čebulo sesekljam, krompir olupim in narežem na manjše koščke. Vse sestavine skupaj dam v lonec ter zalijem z zeleno jušno osnovo. Ko se vse sestavine zmehčajo, jih spasiram ali s paličnim mešalnikom zmehčam v gladko juho. Po okusu začinim in postrežem s svežim ali posušenim kruhom narezanim na kockice.
Bučna juha je zelo zdrava, saj vsebuje veliko vitaminov in mineralov, predvsem vitamina A in C, ki sta pomembna za imunski sistem ter za zdravje kože in vida. Poleg tega pa je bučna juha tudi nizkokalorična in primerna za tiste, ki pazijo na svojo prehrano.
Bučna juha je odlična juha ali lahka večerja, ki nas bo pogrela v hladnejših mesecih. S svojo kremo teksturo in okusom po jeseni pa bo zagotovo navdušila tudi najboljše zahtevne gurmane.
Čas priprave 1 hour 10 minutes
Čas kuhanja 1 hour
Vrsta jedi jedi na žlico, Zelenjavne jedi
Vrsta kuhinje Slovenska
novice
Punč, Zasebni dogodki, tematski dogodki, Vinske degustacije, prezentacije Slovenskih vinarjev, Kulinarični teambuilding, kuharski tečaj, kulinarične delavnice, rojstni dnevi v klub gurmanov Skaručna

Recept za punč

Avtor: Marko Žagar PUNČ IZ KLUBA GURMANOV SKARUČNA Punč izvira iz Indije, angleški mornarji pa so bili tisti, ki so v začetku 17. stoletja napitek

Več »
Kako smo se v Klubu gurmanov učili mojstrskih prijemov pri kuhanju, Zasebni dogodki, tematski dogodki, Vinske degustacije, prezentacije Slovenskih vinarjev, Kulinarični teambuilding, kuharski tečaj, kulinarične delavnice, rojstni dnevi v klub gurmanov Skaručna

Zelje 4x na teden

Avtor: Marko Žagar Velik ljubitelj dobre hrane in ustanovitelj Kluba gurmanov Skaručna, društva za ohranjanje kulinarične dediščine Slovenije Marko Žagar najbolj uživa, ko lahko ljudem

Več »