Bučna juha

Bučna juha je odlična juha ali lahka večerja, ki nas bo pogrela v hladnejših mesecih. S svojo kremno teksturo in okusom po jeseni pa bo zagotovo navdušila tudi najbolj zahtevne gurmane.
Čas priprave 1 hour hr 10 minutes mins
Čas kuhanja 1 hour hr
Vrsta jedi jedi na žlico, Zelenjavne jedi
Vrsta kuhinje Slovenska
pripomočki
- nož
- lonec
- žlica
- deska za rezanje
Sestavine
- 1 kos čebula rdeča
- 1 strok česen
- 1 kos buča
- 2 krompir
- 1 ščepec sol
- poper
- 2 kos lovor
- 1 žlička olje extra deviško
- jušna zelenjava po okusu
NAVODILA
- Bučo prerežem na pol, očistim pešk in drobovine, olupim ter narežem na 8 delov
- 25 minut jo pečem v pečici na 180 stopinjah
- V kozici na olju prepražim na drobno narezano čebulo.
- Čebuli dodam pečeno bučo, nasekljan česen ter solim in premešam.
- Dodam na kocke narezan krompir, jušno zelenjavo ( po okusu), lovor.
- Premešam in pokrito dušim (dodam še preostale začimbe).
- Zalijem s toliko vode, da so sestavine pokrite.
- Kuham da sestavine začnejo razpadati.
- Odstranim lovorjeve liste in s paličnim mešalnikom vse zmiksam ali pretlačim z tlačilko za pire.
- po potrebi še zalijem z vodo
- začinim s šilcem belega vina
- Dodam sladko smetano in začinim še z muškatnim oreščkom.
- Po želji pokapljam z bučnim oljem.
Pripombe
Nasvet
Bučno juho lahko legiram ali dodam žličko kisle smetane
Bučna juha je priljubljena jed v jesenskih in zimskih mesecih, ko se na trgu pohvalijo s svežo bučo. Lahko je pripravljena na več načinov, odvisno od želje in okusa posameznika.
Za pripravo bučne juhe potrebujem kakršnokoli bučo, čebulo, krompir, zeleno jušno osnovo ter začimbe po okusu, kot so sol, poper, timijan ali kumina. Bučo olupim in narežem na manjše koščke, čebulo sesekljam, krompir olupim in narežem na manjše koščke. Vse sestavine skupaj dam v lonec ter zalijem z zeleno jušno osnovo. Ko se vse sestavine zmehčajo, jih spasiram ali s paličnim mešalnikom zmehčam v gladko juho. Po okusu začinim in postrežem s svežim ali posušenim kruhom narezanim na kockice.
Bučna juha je zelo zdrava, saj vsebuje veliko vitaminov in mineralov, predvsem vitamina A in C, ki sta pomembna za imunski sistem ter za zdravje kože in vida. Poleg tega pa je bučna juha tudi nizkokalorična in primerna za tiste, ki pazijo na svojo prehrano.
Bučna juha je odlična juha ali lahka večerja, ki nas bo pogrela v hladnejših mesecih. S svojo kremo teksturo in okusom po jeseni pa bo zagotovo navdušila tudi najboljše zahtevne gurmane.