fbpx

Brusketa, Bruschetta

Bruskete so jed, ki jo skupaj z vami pripravljamo na kulinaričnih delavnicah ali teambuildingih v Klub Gurmanov Skaručna

Pripomočki

  • oster nož
  • ponev ali opekac

Sestavine
  

  • Kruh
  • Olivno olje
  • Paradižnik
  • Sol
  • Sol

Po želji dodajte tudi naslednje začimbe:

  • Bazilika
  • Meta
  • Melisa
  • Rožmarin
  • Nariban parmezan
  • Peteršilj

Navodila
 

  • Vzamem ohlajen paradižnik (da bo bolj osvežujoč) in oster nož (da ga bom lepo razrezal in ne pomečkal) ter ga narežem na manjše od kubičnega centimetra velike kocke.
  • Kruh na opekaču (ali ponvi) narahlo popečem.
  • Z žlico narahlo dodam na kruh nekaj kock paradižnika.
  • Pokapljam z olivnim oljem.
  • Dodam začimbe.

Opombe

Bruskete ( Bruschetta )so Italijanska specialiteta, ki jo mnogi poznajo kot prigrizek ali predjed. Gre za preprosto, a okusno jed, ki jo pripravljam iz hrustljavega kruha, česna, oljčnega olja in različnih dodatkov.
Najboljša osnovna brusketo vključuje rezino hrustljavega kruha, ki je na žaru popečena ali na žaru toastirana. Ko je kruh dovolj hrustljav in zlatorumen, ga na vrhu premažem s česnom in prelijem z oljčnim oljem. Običajno brusketo postrežem z različnimi dodatki, kot so paradižnik, sveža bazilika, sir, pršut ali druge vrste mesa.
Bruskete so zelo priljubljene po vsem svetu in se pripravijo po sestavinah v načinu priprave. V nekaterih regijah Italije jih na primer pripravljajo s fižolom, artičokami ali gobami. Vseeno pa je pomembno, da so sestavine kakovostne, saj bodo le tako resnično okusne.
Poleg tega, da so bruskete okusne, kakor tudi preproste za pripravo in zelo priljubljene na družabnih dogodkih. Lahko jih postrežem kot prigrizek pred večerjo, kot lahko kosilo ali kot večerjo s prijatelji. Vsekakor je to jed, ki bo navdušila vse gurmane.
Če želim pripraviti okusne bruskete, bom potreboval nekaj preprostih sestavin. Najprej svež kruh. Nato potrebujem oljčno olje, česen in različne dodatke po vaši izbiri. Popečem kruh na žaru ali v pečici, dokler ni hrustljav in zlatorumen. Nato ga premažem s česnom in pokapljam z oljčnim oljem ter dodam svoje najljubše sestavine. To je to, moje bruskete so pripravljene!
Skupaj z okusno hrano, kot so bruskete, Italijani cenijo tudi dobro vino. Če želite poskusiti pravi italijanski prigrizek, ga postrezite z rdečim vinom, kot sta Chianti ali Barolo. Tako boste dobili pravi italijanski občutek in uživali v okusni hrani in pijači.
Čas priprave 5 minutes
Čas kuhanja 3 minutes
Total Time 8 minutes
Vrsta jedi Brezmesne jedi, Hladnje predjedi, Zelenjavne jedi
Vrsta kuhinje Slovenska