Bezgov sirup
Priljubljeni bezgov sirup je odlična osvežilna pijača, ki jo pripravljamo na kulinaričnih delavnicah in kulinaričnih team buildingih v Klubu gurmanov Skaručna pod vodstvom chefa Marka Žagarja.
Čas priprave 1 hr 10 mins
Čas kuhanja 1 hr
Vrsta jedi Doma pripravljene pijače
Vrsta kuhinje Slovenska
- Bezgovi cvetovi
- Limone
- Sladkor
- Voda
- Citronka
Naberem bezgovo cvetje. Izberem tistega, ki raste v čim bolj neokrnjeni naravi in v polnem razcvetu.
Cvetove preberem in na suho očistim.
V večjem loncu zavrem vodo in sladkor (1 del sladkorja/2 dela vode).
Počakam da se sirup ohladi.
V tako dobljeni sirup vmešam citronko po okusu (1 čajna žlička / liter tekočine).
Sirup ohladim in v ohlajenega potopim bezgove cvetove ( 10 do 12 cvetov na liter sirupa).
V lonec dodam na rezine narezane in oprane limone. Vse se naj dobro prepoji s sirupom.
Lonec postavim v hladilnik za dva dni ( vsake toliko premešam) , nato precedim in prelijem v steklenice. Shranim jih v hladnem prostoru.
Nasvet
- Za bolj intenziven okus dodam več cvetja.
- Steklenice operem z zelo vročo vodo.
- Steklenico s sirupom napolnim čisto do vrha, da je v steklenici čim manj zraka.