Domov > Recepti Bezgov sirup

Bezgov sirup

Priljubljeni bezgov sirup je odlična osvežilna pijača, ki jo pripravljamo na kulinaričnih delavnicah in kulinaričnih team buildingih v Klubu gurmanov Skaručna pod vodstvom chefa Marka Žagarja.
Čas priprave 1 hr 10 mins
Čas kuhanja 1 hr
Vrsta jedi Doma pripravljene pijače
Vrsta kuhinje Slovenska

pripomočki

  • nož
  • lonec
  • žlica

Sestavine
  

  • Bezgovi cvetovi
  • Limone
  • Sladkor
  • Voda
  • Citronka

NAVODILA
 

  • Naberem bezgovo cvetje. Izberem tistega, ki raste v čim bolj neokrnjeni naravi in v polnem razcvetu.
  • Cvetove preberem in na suho očistim.
  • V večjem loncu zavrem vodo in sladkor (1 del sladkorja/2 dela vode).
  • Počakam da se sirup ohladi.
  • V tako dobljeni sirup vmešam citronko po okusu (1 čajna žlička / liter tekočine).
  • Sirup ohladim in v ohlajenega potopim bezgove cvetove ( 10 do 12 cvetov na liter sirupa).
  • V lonec dodam na rezine narezane in oprane limone. Vse se naj dobro prepoji s sirupom.
  • Lonec postavim v hladilnik za dva dni ( vsake toliko premešam) , nato precedim in prelijem v steklenice. Shranim jih v hladnem prostoru.

Pripombe

Nasvet
  1. Za bolj intenziven okus dodam več cvetja.
  2. Steklenice operem z zelo vročo vodo.
  3. Steklenico s sirupom napolnim čisto do vrha, da je v steklenici čim manj zraka.