fbpx

Bezgov sirup (Ni šabesa)

Domač beszgov sirup,recept, odlična pijača, ki jo skupaj z vami pripravljamo na kulinaričnih delavnicah, kuharskih tečajih ali kulinaričnih teambuildingih v Klub Gurmanov Skaručna
Priljubljeni bezgov sirup je odlična osvežilna pijača, ki jo pripravljamo na kulinaričnih delavnicah in kulinaričnih team buildingih

Pripomočki

 • nož
 • lonec
 • žlica

Sestavine
  

 • Bezgovi cvetovi
 • Limone
 • Sladkor
 • Voda
 • Citronka

Navodila
 

 • Naberem bezgovo cvetje. Izberem tistega, ki raste v čim bolj neokrnjeni naravi in v polnem razcvetu.
  Domač bezgov sirup,recept, odlična pijača, ki jo skupaj z vami pripravljamo na kulinaričnih delavnicah, kuharskih tečajih ali kulinaričnih teambuildingih v Klub Gurmanov Skaručna
 • Cvetove preberem in na suho očistim.
 • V večjem loncu zavrem vodo in sladkor (1 del sladkorja/2 dela vode).
 • Počakam da se sirup ohladi.
 • V tako dobljeni sirup vmešam citronko po okusu (1 čajna žlička / liter tekočine).
  Domač bezgov sirup,recept, odlična pijača, ki jo skupaj z vami pripravljamo na kulinaričnih delavnicah, kuharskih tečajih ali kulinaričnih teambuildingih v Klub Gurmanov Skaručna
 • Sirup ohladim in v ohlajenega potopim bezgove cvetove ( 10 do 12 cvetov na liter sirupa).
 • V lonec dodam na rezine narezane in oprane limone. Vse se naj dobro prepoji s sirupom.
  Domač bezgov sirup,recept, odlična pijača, ki jo skupaj z vami pripravljamo na kulinaričnih delavnicah, kuharskih tečajih ali kulinaričnih teambuildingih v Klub Gurmanov Skaručna
 • Lonec postavim v hladilnik za dva dni ( vsake toliko premešam) , nato precedim in prelijem v steklenice. Shranim jih v hladnem prostoru.

Opombe

Nasvet
 1. Za bolj intenziven okus dodam več cvetja.
 2. Steklenice operem z zelo vročo vodo.
 3. Steklenico s sirupom napolnim čisto do vrha, da je v steklenici čim manj zraka.
 4. Bezgov sirup ali šabesa je osvežujoč in zdrav napitek, ki je zelo priljubljen v mnogih državah, zlasti v srednji in vzhodni Evropi. Sirup tradicionalno izdelujem iz bezgovih cvetov, ki jo pripravljam v času bezgovega cvetenja, ko na drevesih zacvetijo bele bezgove rože. Bezgove cvetove naberem v sončnem vremenu, ko so cvetni listi odprti.  Odstranim vso umazanijo.  Bezgov sirup je bogat z vitaminom C in drugimi hranili, ki so koristni za naše zdravje. Prav tako ima prijeten okus, ki je primeren za različne recepte in je idealen za pripravo osvežilnih pijač, kot so limonada, koktajli, ali pa ga dodam kot sladilo v čaj ali kavo.
 5. Še ena priljubljena možnost uporabe brezgovega sirupa je priprava šabese.
  Šabesa je domača gazirana pijača, ki izvira iz slovenskega podeželja in se obnaša s tradicijo, ki sega več kot sto let nazaj. Gre za sladki in osvežilni napitek, ki ga pripravljajo iz naravnih sestavin, kot so voda, sladkor, limonin sok ter različne arome in izvlečki.
  Zgodovina šabese sega v času, ko so ljudje na podeželju sami pripravljali različne vrste pijač iz naravnih sestavin, kot so sadje, zelišča in korenine. V ta namen so uporabljali domače recepte in postopke, ki so se skozi leta prenašali iz roda v rod. Med temi pijačami je bila tudi šabesa, ki se je razvila v eno najbolj prepoznavnih in priljubljenih domačih pijač pri nas.
  Pri pripravi šabese je ključna fermentacija, ki poteka s pomočjo kvasovk in traja od enega do treh dni. Med fermentacijo sladkorja v pijači se spremeni v alkohol in ogljikov dioksid, kar ustvari prijetno mehurčkasto teksturo. Nato sledi postopek gaziranja, kjer pijači dodajo še dodaten ogljikov dioksid, da pridobijo želeno oceno mehurčkanja.
  Šabesa ima različne arome, odvisno od sestavin, ki se uporabljajo pri pripravi. Najbolj priljubljene arome so limona, malina, borovnica, brusnica, mete in druge sadne arome. Pijača je sladka, osvežilna in se lahko pije kot samostojna pijača ali kot osnova za koktajle.
  Šabesa je zelo priljubljena predvsem med ljubitelji domačih pijač, ki cenijo tradicionalne in naravne okuse. Ker se pri pripravi uporabljajo samo naravne sestavine, je pijača tudi zdrava in primerna za vse generacije. Poleg tega je šabesa tudi odlična izbira za posebne priložnosti, kot so pikniki, rojstni dnevi ali druge družabne prireditve.
  V zaključku bi lahko rekli, da je šabesa edinstvena domača gazirana pijača, ki ima bogato zgodovino in tradicijo. Je sladka, osvežilna in primerna za vse generacije, ter se lahko pije kot samostojna pijača ali kot osnova za koktajle. čeprav je šabesa manj znana kot druge gazirane pijače, pa jo je vredno poskusiti in se prepričati o njenih kakovosti.
Čas priprave 1 hour 10 minutes
Čas kuhanja 1 hour
Vrsta jedi Doma pripravljene pijače
Vrsta kuhinje Slovenska