Domov > Recepti Bajadera

Domača Gurmanska Bajadera, recept v fotografiji, Klub Gurmanov Skaručna

Bajadera

Domača bajadera je sladka sladica brez peke. Bajadera se zelo težko ponesreči, zato se priprave lahko lotite tudi tisti, ki kuhanja niste zelo vešči. Bajadero lahko pripravite za večja praznovanja in za popestritev pladnjev, na katerih je več vrst peciva in piškotov.
Čas priprave 45 mins
Skupni čas 45 mins
Vrsta jedi Sladice
Vrsta kuhinje Slovenska
Porcije 4 osebe

Sestavine
  

Bela masa

  • 45 dag albert keksov
  • 15 dag dag
  • 23 dag masla
  • 75 dag sladkorja
  • 5 dag vanilijevega sladkorja
  • 1,5 dcl vode
  • 0,75 dcl domačega ruma

Temna masa

  • 15 dag kvalitetne temne čokolade 
  • 19 dag masla

NAVODILA
 

  • Albert kekse zmeljem v kašo in jih pomešam s kokosovo moko.
  • Na parni kopeli, ki jo pripravim tako, da v loncu segrejem vodo in nanjo postavim drugo posodo z sestavinami, segrejem maslo, vodo, rum in sladkor, dokler se sladkor v že tekoči zmesi ne bo popolnoma stopil.
  • Na drugi parni kopeli segrejem črno čokolado in 10 dag masla.
  • Stopljeno prvo zmes iz parne kopeli zmešam z zmletimi albert keksi. Masa mora ostati topla.
  • Z maslom dobro namažem pekač in vanj položim polovico mase s keksi, da nastane plast debela približno 3 - 4 mm. S prsti, žlico ali valjarjem razmažem tako, da je povsod enakomerno porazdeljena.
  • Polovico čokolade iz druge parne kopeli zlijem v pladenj in dam v hladilnik za pol ure.
  • Ko se masa strdi, postopek ponovim s preostankom obeh zmesi, da dobim vsega skupaj 4 plasti.
  • Dam v hladilnik, da se masa ponovno strdi.
  • Strjeno zmes narežem na podolgovate kocke (npr. 3 x 1,5 cm) in jih postavimo na slaščičarske papirčke (glej sliko).

Pripombe

Količino pri obeh masah razpolovite na pol in jih delajte posebej, da se ne strdijo - glej pripravo.