Sestavine
Metoda
- Sušene repne olupke čez noč namočim v hladni vodi.
- Naslednji dan v večji lonec dam repo, krompir, čebulo in lovorjev list.
- Dodam kos sušenega mesa in zalijem z vodo.
- Kuham približno 1 uro, da se repo in krompir lepo zmehčata.
- Del krompirja pretlačim, da juha dobi gostejšo teksturo.
- Na koncu dodam še sesekljan česen, sol in poper.
- Postrežem vroče, posuto s svežim peteršiljem.
Opombe
Aleluja je starodavna slovenska postna jed, pripravljena iz suhe repe, ki jo kuham v bogati juhi in obogatim s kosom sušenega mesa. Okus je poln, nekoliko kiselkast in izjemno domač – prava jed, ki ogreje telo in dušo.
Ko pripravim alelujo, se spomnim na preprostost starih časov in na jedi, ki so hranile generacije naših prednikov. To je jed, ki jo je vredno ohranjati in postreči tudi danes – kot del kulinarične dediščine.
