Aleluja – tradicionalna slovenska postna juha s suhim sadjem, servirana v rustikalni skledi

Aleluja

Aleluja je tradicionalna slovenska postna jed iz suhe repe, ki je preprosta, hranljiva in polna domačih okusov. V klub gurmanov Skaručna jo pripravljamo kot del bogatega kulinaričnega doživetja, kjer odkrijete okuse, ki so jih kuhale že naše babice.
Čas priprave 3 days
Skupni čas 3 days

Sestavine
  

  • 1 kg repni olupki
  • 1 - 1,5 kg suha juha 
  • 10 žličk moka 
  • ocvirki
  • zaseka

Metoda
 

  1. Sušene repne olupke čez noč namočim v hladni vodi.
  2. Naslednji dan v večji lonec dam repo, krompir, čebulo in lovorjev list.
  3. Dodam kos sušenega mesa in zalijem z vodo.
  4. Kuham približno 1 uro, da se repo in krompir lepo zmehčata.
  5. Del krompirja pretlačim, da juha dobi gostejšo teksturo.
  6. Na koncu dodam še sesekljan česen, sol in poper.
  7. Postrežem vroče, posuto s svežim peteršiljem.

Opombe

Aleluja je starodavna slovenska postna jed, pripravljena iz suhe repe, ki jo kuham v bogati juhi in obogatim s kosom sušenega mesa. Okus je poln, nekoliko kiselkast in izjemno domač – prava jed, ki ogreje telo in dušo.
Ko pripravim alelujo, se spomnim na preprostost starih časov in na jedi, ki so hranile generacije naših prednikov. To je jed, ki jo je vredno ohranjati in postreči tudi danes – kot del kulinarične dediščine.