fbpx

Ajdovi žganci

Ajdovi Žganci odlična jed, ki jo skupaj z vami pripravljamo na kulinaričnih delavnicah, kuharskih tečajih ali kulinaričnih teambuildingih v Klub Gurmanov Skaručna
Ajdovi žganci so izvrstna samostojna jed ali priloga iz ajdove moke. Po takšnem receptu pripravljamo ajdove žgance tudi skupaj na kulinaričnih team buildingih in kuharskih tečajih v Klubu gurmanov Skaručna. Vabljeni, da se nam pridružite na gurmanskih doživetjih.

Sestavine
  

 • Sol
 • Voda
 • Mleko
 • Svinjska mast
 • Ajdova moka
 • Čebula
 • Ocvirki/zaseka/sveža slanina/panceta

Navodila
 

 • V visoki kozici zavrem vodo z malce mleka in jo solim.
 • V vrelo vodo stresem ajdovo moko in na sredini naredim luknjo, da voda vre tudi skozi luknjo (na ta način se namreč moka prekuha tudi od znotraj) ter pokrito kuham cca. 45 minut.
 • Nato odvečno vodo – žganjčevko odlijem in si jo shranim.
 • Zmes dobro premešam in po potrebi dolijem žganjčevko, katero sem shranil.
 • Žgance zajamem z ravno kuhalnico in jih z vilico nastrgam (počasi, plast za plastjo). Paziti moram, da so žganci drobljivi in ne preveč lepljivi - pacasti.
 • Zabelim jih z čebulo, ki sem jo narezal na rezine, ocvirki in nekaj svinjske masti ali z zaseko. Uporabim lahko tudi prepraženo svežo slanino in/ali panceto.

Opombe

Nasvet
Ajdovi moki primešamo del (pšenične) moke, da dobimo nekoliko voljnejše žgance. Danes namreč meljejo pretežno neoluščena ajdova zrna, iz katerih dobimo ostro moko.
Vodi za kuhanje žgancev dodamo malce mleka in žlico olja.
Žgancem med mešanjem prilijemo maščobo, da jih lažje mešamo, pa tudi zato da postanejo voljnejši, tako se tudi izboljšajo.
Ajdovi in koruzni žganci 
Že iz 19. stoletja izhaja rek, da so "žganci steber Kranjske dežele".
Medtem, ko ajdove in koruzne žgance pripravljajo manj, pa še zmeraj velja to, da so ječmenovi žganci ena značilnih in temeljnih jedi na Gorenjskem. 
Ajdovi drobljenci, ajdovi žganci po gorenjsko ali žganci iz ajdove moke so stara, tradicionalna kmečka jed ali priloga, ki je lahko pripravljena iz ajdove moke z oljem in ocvirki.
Žgance se lahko pripravlja iz ajdove, pšenične, ječmenove in koruzne moke, manj pogosto pa tudi iz krompirja ali kaše. Močnatim žgancem se lahko primeša koruzni ali pšenični zdrob, lahko pa tudi krompir.
Poznamo koroške, gorenjske ter dolenjske ali štajerske žgance. Ti se v glavnem razlikujejo po načinu kuhanja ali praženja moke.
O ajdi
Ime ajda izhaja iz staronemške besede Heiden (Heide "ajd, pogan"). Ajda je dobila tako ime, ker so jo k nam, v Evropo pripeljali križarji iz poganskih krajev ter Kitajske.
V latinščini in angleščini ima ajda ime Fagopyrum in buckwheat, kar pomeni "bukovo žito". To pa zato, ker so njeni plodovi trikotni in podobni bukovim plodovom.
Ajdo imajo zelo rade tudi čebele.
Pri ajdi so najbolj v uporabi njena semena, ki jih izluščimo in tako dobimo ajdovo kašo. Ko tako dobljeno ajdovo kašo zmeljemo, pa nastane ajdova moka.
V kulinariki ajdovo kašo uporabljamo kot dodatek v juhah, enolončnicah, kot prikuho ali kot prilogo ob različnih jedeh. Ajdova moka pa je odlična za pripravo žgancev, kruha, štrukljev, tort, palačink, rezancev in mnogo drugih jedi.
Ko ajda cveti, si lahko iz cvetov pripravimo tudi čaj. Njeni cvetovi vsebujejo ogromno  rutina, ki je močan antioksidant. Ajda se uporablja tudi za zdravljenje venske insuficience oz. krčnih žil.
Ajda ne vsebuje glutena.
Slovenci imamo tudi pesem o ajdi (Po Koroškem, po Kranjskem že ajda zori....)
Na žalost pa je na naših poljih vedno manj ajde. Eden izmed razlogov, ki pa jih je sicer veliko, je kupovanje slabih hibridov, ki pa niso primerni za naše razmere.
A vselej je ajde še vedno je na srečo polna pokrajina ob Muri.
Lahko bi se reklo, da je kulinarična posebnost Štajerske in Pomurja, bučno olje. Ti dve kulinarični dobroti pa skupaj tvorita pravo poslastico. Bučno olje vsebuje trigliceride in fitosterole, minerale, beljakovine, nenasičene maščobne kisline in veliko vitaminov. Ima značilno zeleno rdečo do temno rjavo barvo in neverjeten poln okus.
Vrsta jedi Brezmesne jedi, Jedi iz šporheta
Vrsta kuhinje Slovenska